måndag 23 mars 2009

12-årspresent

Förra veckan verkar det på bloggen som att jag inte sydde nästan någonting. Så var det inte. En förklaring är att dotter L fyllde 12 år i lördags. Det hon önskade sig i klädväg var ett till par svarta mjukisbyxor. Hon fick prova storasysters par, och de passade. Alltså använde jag samma mönster igen. Identiska med syrrans bortsett från att jag nu kunde klämma i två tjusiga öljetter med min nya prymtång i stället för sydda hål för drgsnöret i midjan. Då det visat sig att det svarta joggingtyget tyvärr snabbt blir noppigt fick hon ett likadant par i ett annat, inte lika mjukt joggingtyg, också. Man kan ju undra varför jag överhuvudtaget använde mig av ett tyg jag vet blir noppigt? Tja, jag vill ju bli av med det, och slänger tyg gör jag ju inte. Till de egna barnen spelar det inte så stor roll, och arbetsinsatsen i ett par mjukisbyxor är ju rätt begränsad. De håller så länge de håller...
Jag ville gärna sy något annat också, och bad henne komma med förslag på mönster och tyg. Det gjorde hon dock inte, så med bara två dagar kvar till födelsedagen sydde jag i alla fall en kortärmad topp samt en linneklänning.
Toppen är efter ett mönster ur Ottobre 2/2008 och sydd i samma tyg som dessa.
Klänningen är ur Ottobre 2/2005. Den sydde jag i stl 146 på bredden, 158 på längden, och lite stor är den ännu. Mönstret fanns i stl 146-158 för flickor, och c34-c46 för damer. Dessutom fanns i samma nummer en liknande modell för mindre flickor, så det skulle finnas alla möjligheter att sy sådana klänningar till alla familjens damer om vi så önskade...Nere på kjolfållen skulle man för hand sy fast två blommor som är sydda med förstärkt raksöm i dubbelt lager linnetyg och därefter utklippta. Jag var lite osäker på vad jag egentligen tyckte om blommorna, så jag har ännu inte sytt fast dem, men jag tror nog att jag skall göra det ändå. Funderade lite på ett broderi direkt på tyget i stället, men det kanske blir för prydligt.
Tyget till klänningen är samma som i denna, räckte precis.

2 kommentarer:

anna sa...

Superfin klänning!! Vilken present!

jonnakaos sa...

Vilken snygg present du sytt.
Bra tips om att man faktiskt kan kombinera olika mönster/storlekar efter behov.
Kram