fredag 6 mars 2009

Det doftar kaffe i mitt syrum

för jag har sytt en kaffeväska!
Med tanke på marsutmaningen kanske någon nu funderar på om jag redan fått slut på allt tyg...
Så är inte fallet!
Träffade en tjej på badhuset som hade en väska sydd av gamla kaffepaket. Har sett dem på nätet också. Idén är tydligen från början finsk, så då ligger min väska kanske nära originalet, för den är sydd av finska kaffepaket. Insåg att kaffeförbrukningen här hemma är så pass sparsam att det skulle ta länge att samla råmaterial. Dessa har jag fått av min mamma. Hade en tanke att jag skulle sy en väska till
henne, men den här blev lite för stor för att passa henne. Den kanske får bli min egen vattengympa väska. De är ju vattentåliga!
Denna är sydd av 8 paket. Man river upp paketen i fogarna och torkar ur. Då börjar den fantastiska doften sprida sig! Sen är paketen ihopsydda 2+2 till varje sida, och sedan sydda som en vanlig kasse med avsydda hörn. Hur man gör en sådan kan ni läsa här.
Materialet gör ju sömnaden lite speciell. Sömmarna har jag gjort genom att lägga paketen omlott ca 1 cm, och sedan sy sicksack i två rader, en över vardera kanten. Lite bökigt och styvt att
komma åt, särskillt sista hopfogningssömmen. Nålen river dessutom lätt hål i plasten om man krånglar och drar i materialet när nålen är nere. jag fick inga långa revor, bara någon mm, men förstäkte från insidan med en tejpbit. Även sömmen i botten, som syddes som en vanlig söm med räta mot räta, tejpade jag ner efteråt.
Som handtag använde jag någotslags kraftigt, stelt band ur gömmorna. Eftersom jag sydde av en ganska bred botten kändes det som att väskan blev väldigt öppen. Risk att allt rasar ut i bilen om väskan välter. Löste detta med att sy i ett delbart
blixtlås som är aningens kortare än väskans långsida. På så sätt går väskan ändå att öppna helt om man vill, om man delar blixtlåset.

6 kommentarer:

ikketikketheo sa...

Jättefin!!

anna sa...

Kul idé! Den blev jättefin!

Zan sa...

Tjusigt! Jag har sytt liknande väskor och då förstärkt dem med ett foder i bomullstyg.

Doris_Assar sa...

Vilken grej! Kul idé! :-)

Beas barnslikheter sa...

Det är ju en helt underbar idé! Kanske ska be svärmor börja spara på lite kaffepaket?

RÄVENoRÄKAN sa...

Tack för tipset om hur man ska sy ihop påsarna. Jag har försökt sy en liknande, men "tyget" gick sönder i sömmarna på en gång.