lördag 14 mars 2009

Vårset i höstfärger


Utgick från det orange/aprikosfärgade rutiga tyget inköpt på Kupan.En ganska kraftig bomullskvalitet, tjockare än vanligt lakanstyg, men märkt Höie. Det fick bli ett par muddbyxor till lilla G, tillklippta på snedden bara för att jag gillar rutorna så. Lite mer elastiskt blir det ju också, men passformen är så pass rymlig(Meedom 2), så det behövs egentligen inte. Hittade en mjuk, något ribbad bomullstrikå i samma aprikosa färg, som blivit lite fläckig i tvätten efter att ha legat länge ohängd med något rött som släppte färg. Passade utmärkt att använda som foder, för kastar tyger gör jag ju inte...
Mudden, som ser något smal ut i midjan är nog av 70-80-talskvalitet, dvs polyester utan lykra, som inte har samma spänst som dagens muddväv.
Till byxorna ville jag ha en matchande överdel. Vad syr man av vävt tyg till en bebis? De pingvinärmsskjortor som förekommer på sybloggarna i enkelt tyg tycker jag inte ser särskilt bekväma ut. Möjligen som tunna solskyddsskjortor de varmaste dagarna, men jag ville ha något varmare och bekvämare. Det visade sig bli en dubbelknäppt kavaj! För koftor är väl per definition sydda i trikå? Och en skjorta känns det inte som, för "rejäl" för en sådan.
Använde Meedoms raglanskärning form 2, med framstycken gående omlott ca 5 cm. Ärmarna förlängda för att ge ett ordentligt uppvik. Det bruna, blommiga tyget är ett gammalt örngott, som precis räckte till detta. Andra sidan är det rutiga tyget, men nu inte klippt på snedden. Alla kanter kantade med snedremsa av det rutiga tyget. Dubbelknäppningen kom till för att göra "kavajen" helt vändbar, och därmed andvändbar även till andra byxor.( Tyvärr tog batterierna i blixten slut när jag fotade med rutiga sidan ut, så det blev en massa rörelseoskärpa i bilden.)
Detta var premiär för min användning av Prymtången. Jättenöjd! Jag fick dock anledning att testa hur bra knäppena(vanliga trikå-ringknäppen) sitter också! När jag skulle sätta fast en av knäppena i den inre raden lyckades jag få med ett extra tygveck i knäppet, det var liksom för mycket tyg att skrutta i hop i tången. Försökte dra i sär knäppet, pilla med en kniv etc, men för att få knäppet att lossna utan att dra sönder tyget fick jag ta till en ordentlig avbitartång!
Så det är väl begränsningen när det gäller tången, att det är svårt att komma åt om inte knäppena sitter långt ut i en kant.


2 kommentarer:

anna sa...

Jättefina!! Härlig modell på tröjan!!

Retro Elephant sa...

Jättesnyggt set!

//Lina