måndag 30 mars 2009

Jeansx3

Skulle sätta undan makens trasiga jeans, men kom på att jag ju lika gärna kunde göra något av dem på en gång. Testade lägga ut det byxmönster jag brukar använda till M, storlek ca 115, och det visade sig kunna funka. Kunde alltså behålla alla fickor rakt av och det trasiga partiet i grenen kom inte med. Hur enkelt som helst! Först hade jag tänkt sy på mudd i både ben och midja, men insåg att jag kunde använda den befintliga linningen som resårkanal i stället. Fick bara sprätta lite i sidorna så att linningen gick att veckla upp och skarva i hop utan att bli avsydd. Klippte lite extra långa ben och sydde på en rutig snedremsa i stället för att fålla, för att få in en liten färgklick och för att slippa klumpiga jeansfållar. Det var tur att de blev långa, för de visade sig bli lite väl bagy för min smak... Han får nog växa i dem ett år eller två...Ändå sydde jag av grensömmen så mycket det gick utan att komma in på fickor, skärphällor och sådant. De stora fickorna och nötningsvecken gör mycket för att byxorna ser så extremt breda ut- jag har alltså använt samma mönster till byxor som ser helt ok ut, om än också de med lös passform.

Istället visade det sig att han fortfarande passade betydligt bättre i ett par andra jeans, som jag sytt till någon av storasystrarna, och som legat länge i hans garderob. Det paret trodde jag skulle vara alldeles för litet. De är också sydda av gamla jeans, men i det här fallet mina, så trots att även de har originalbakfickorna på plats, så ser de betydligt mer proportionerliga ut. På dessa är resårkanalen sydd i form av en infodring i ett mörkblått tyg med vita prickar, som sticker ut lite i ovankant av linningen. Lite fjärilsbroderier framtill-kan ha varit för att dölja någon fläck eller skada.

Tredje paret ut har nog 13 år på nacken. Dem sydde jag till P när hon var liten, i stl 74/80. De är det mest arbetade paret- mån tro att jag har blivit latare och latare med åren? De är i klassisk snickarbyxmodell efter ett mönster i en tidning som fanns då, Sy och Sticka. De är helfodrade med rutig flanell, och har knäppning i sidorna och i grenen. Knäppning i grenen är något som jag aldrig skulle använda mig av nu- det går ju mycket snabbare att ta av byxorna helt och hållet än att knäppa en massa knappar i en gren/bensöm. På dessa är bakfickorna visserligen återvunna, men betydligt förminskade. Även ursprungsbyxornas märke fick hänga med, osedvanligt lämpligt för ett återvinnings projekt!

2 kommentarer:

anna sa...

Jättefina!! Smart med applikationerna för att dölja!!

Doris_Assar sa...

Schyssta! Det måste vara vårens bloggtrend med återvunna jeans :-)