måndag 19 oktober 2009

Årets vinteroverall


Förra vintern hade M enbart overaller ärvda av storasystrarna, men nu börjar det vara dags för en uppdatering. Någon var för liten, en annan för sliten och den tredje hittar jag inte...Rimligtvis finns det någon i rätt storlek, men ingen jag hittar just nu. Nu från hösten funkar det ju bra med en tunn och sliten overall, det är ju nu de slits mest också, innan snön kommer.
Hur som helst drog jag igång ett overallprojekt. Men antingen håller min symaskin på att bli trött, eller så tycker den inte om att jag övergivit den och börjat jobba...Väldigt mycket hoppstygn och tjafs blev det! Och det brukar det inte bli. Jag kan inte påminna mig om att det brukar vara något bekymmer trots tjocka overalltyger, det är liksom inte första gången jag syr vinteroveraller...
Detta är ett mönster från Allt om Handarbete 1/94, välbeprövat, t ex i dessa. Gillar speciellt ärmskärningen som gör overallen bekväm att ta på.
Material är valt bland det som fanns hemma. Tur att det finns mycket hemma...: Bävernylon, med förstärkningar av laminerad polyester över knän och rumpa. Fodrad med vadderat tyg som har bomullstyg inåt och ett nylontyg utåt. Över knän och rumpa är det med andra ord 5 lager material. Kragen fodrad med velour, och nu kom jag på ett knep jag inte tänkt på förr: kombinationen bävernylon i ytterkragen och töjbart foder brukar innebära att foderkragen töjer sig och blir "för lång" när de sys i hop. Nu strök jag mellanlägg både på ytterkragen, som jag brukar, men också på foderkragen. Och vips så höll kragarna samma mått!

När allt äntligen var klart, och jag var lagom less på symaskinsstrulet, skulle jag bara sätta i två knäppen på vindslån. Första gången jag skulle använda annorakknäppen ur "Bibbis låda", så jag var lite nervös för att sabba något, men det första gick bra. Glad i hågen satte jag fast det andra, som också gick bra, tills jag vände på knäppet och såg att jag satt fast ett silverfärgat och ett brunt...! Fick i alla fall testa hållfastheten, det krävdes en rejält vass tång för att nypa bort det bruna!

Ambulansbroderi valt av M
Blixtlåsfickor
Resårhällor under fötterna är bra i snö. Resårkanaler i ärmslut och benslut
Kragen fodrad med velour. Upphängningsögla. Namnlapp. Hakskydd innan för blixtlåset, vindslå utanför.

Tillväxtutrymme finns! Och reflexer.

14 kommentarer:

JuMel sa...

Jisses, vilket projekt att sy en vinteroverall! Ser jättefin ut tycker jag! Själv skulle jag nog aldrig bli klar men den sån:)

yngla sa...

Så himla snygg! Verkligen proffsig och vilka detaljer!!!

Morvern sa...

Jättefin!!

Y sa...

wow vilket otroligt imponerande plagg! jag hade nu sex plagg innn jag byggde om maskinskrället.... ofta blir det inte

Katarina sa...

WOW! I'm impressed! Vilken tjusig overall du gjort!!

Linn sa...

Shit vad imponerad jag är! Vilken projekt och vad bra det blev ;) /Linn

LillaBarn sa...

H[ller med övriga bloggare, vilket projekt! Jag hade bara tittat på beskrivningen och gett upp innan fjärde raden. På den nivån är jag INTE ännu.... Men vad bra den blev, jättefin. Och vad kul att ha sytt den själv!!!

Aleisa sa...

Ett stor projekt tycker jag också och ingen möjligheter att jag kan klara det med min nivå, men måste säga att jag vet inte vad du skrämmer dig för. jättefint!!!!

od Andulky sa...

Vilket jobb!!! Den är underbar!

Lilla Gryn sa...

Oj oj oj, vilket jobb du lagt ner och vilket fint resultat.Tummen upp för dig!

Beata sa...

Imponerad! Vilket jobb och vad fin den blev!

Solveig Lövendahl sa...

Vilket superduperproffs du är!! Mycket imponerande!

Ett Tu Tre sa...

Wow - vilket fint jobb du har gjort! Och helt fantastiskt att du har material hemma till en hel overall.
Och vantarn i inlägget nedan och ovan är verkligen finvantar mmm... om jag inte vore alltför frusen om fingrarna för den sortens vantar skulle jag också vilja ha såna ...

Marie Frost sa...

Vilket arbete du har gjort! Den är superfin och jag önskar att jag hade klarat av ett sådant projekt jag också!