fredag 9 oktober 2009

Kofta eller kavaj?


Eller kanske en kavajofta? Eller en kjofta?
Hittade ett fantastiskt skönt ylletyg på Olssons tyger. Det så ut som fleece, men av ylle, så jag frågade om detta är vad som kallas yllefleece. Men enligt expediten hette det kokt ull.
Tänkte direkt på ett kavajmönster jag sett i en av mönstertidningarna från 1970-80-talet som jag köpte i somras, en hel banankartong full. Efter lite bläddrande hittade jag igen tidningen, som var från 1981.
Mönstret påminde mig om en av mina favorit kavajer, en mossgrön yllejacka från österrikiska Geiger. Googlade på namnet och upptäckte att de verkar göra fantasiska kläder!

Så med en blandning av 1981-mönstret och inspiration till detaljer från favoritkavajen kom denna jacka/kofta/kavaj till. Tyget är alltså stickat, och därför töjbart, och jackan är ofodrad. Därmed blir det lite koftkänsla, även om den har en klassisk kavajskärning som gör den lite mer "städad" än en kofta.
Originalmönstret hade ett handbroderi på besparingen, och min ambition var faktiskt att handbrodera med yllegarn. Det föll dock på att jag inte lyckades föra över mönstret till ylletyget. Jag har en transferpenna, där färgrn överförs via strykning. Det funkade dock inte, jag vet inte om den på något sätt blivit för gammal. Alltså gav jag upp, och så fick det bli en enkel bård ur maskinens förprogrammerade dekorsömmar i stället.
Jackan är kantad med muddväv. Kragen fodrad med restbit brun velour. Knapparna kommer ur min knappsamling, och är sannolikt återvunna från någon skinnjacka.
Återstår att se hur den klarar användning och tvätt. Men den borde ju tåla lika mycket som stickade yllekoftor. Om inte, så är ju både materialkostnader och arbetsinsats betydligt mindre med denna än med handstickade koftor. Kanske blir det en ny favorit?!


13 kommentarer:

Nette sa...

Jättefin!! vill absolut se en livebild :)

Myssel sa...

Den ser jättefin ut! Tror jag ska ta en sväng till Olssons någon dag.

Karin sa...

SNYGGT!!! Definitivt en kavajkofta... eller koftkavaj, alla gånger en snyggkofta :-) Tror att varit och nypt i det där tyget och undrat vad man skulle kunna göra av det - nu vet jag!

Aleisa sa...

Koftan är supersnyggt!

LillaBarn sa...

Wow, vad fin... jag tror det är en koftkavaj faktiskt. Kokt ull låter som nåt som borde serveras på restaurang. Kokt ullkofta med senapsås och färskpotatis.

Ett Tu Tre sa...

Kavajkofta skulle jag säga - verkligen snygg, vilket härligt tyg det verkar vara.
Och du, jag använder nästan alltid också koftor, nån gång ibland kavaj, till mina tröjor - jag är nämligen också rätt så frusen av mig.

F . A . E sa...

Underbart fin.

Jes sa...

WOW WOW WOW. vilken supersnygg, nu blev jag verkligen avundsjuk en så skulle jag vilja sy. Supersnygg!!!!

Monica Therese sa...

Den var utrolig lekker :)

Beata sa...

Koftkavaj kanske? Jättefin!

Moi! sa...

Fantastiskt fin! vad skicklig du är!

LumLum sa...

Supersnyggt! Verkligen jätteläcker.

Pysselpedagog sa...

ÅÅÅÅÅÅHHHHHH! AAAAHHHHH! VAd mer kan man säga!