tisdag 29 september 2009

Höstklänning


Jag använder nästan aldrig klänning, men äger ändå ganska många. De flesta känns dock som typiska sommarklänningar, så när jag nu i helgen skulle ha en klänning kändes det som läge för att sy en ny.
Började först med en långärmad trikåklänning efter ett mönster från 1980, men gav upp när bara kragen fattades. Insåg att jag skulle känna mig som att jag gick i nattlinne. Och eftersom det inte var ett pyjamasparty jag skulle till, så hamnade den i UFO högen...

Gick en halvhjärtad snabbrunda på stan utan att se något jag gillade, utan åkte hem och började på en ny klänning i stället. Denna gång med ett mönster ur Ottobre 5/2008. Jag hade tittat på det mönstret tidigare med ett bomullstyg från 1960-talet i åtanke, men nu blev det i stället ett gammalt (1940-talet?), hemvävt linne/ylletyg, samma som i denna väst.
En av anledningarna till att jag inte brukar använda klänning är nog att jag är så frusen, så en rejäl ylleklänning borde passa mig. Den värmer åtminstone de delar den täcker. Sen är det här mönstret gjort för att bäras med en tröja under, och det grova tyget funkar bra till rejäla strumpbyxor, så det blev ingen dum höstmundering. Jag gillar också tanken att ha tröja under av den anledningen att det då går att variera färg.
Klänningen är helfodrad med grått linnetyg, och har dragkedja mitt bak. Nu testade jag för första gången ett osynligt blixtlås. Jag har läst beskrivningarna för detta i flera tidningar, men mest tyckt att det verkar krångligt. Efter att ha sett Rinos bilder ändrade jag dock inställning. När jag såg hennes bilder insåg jag dessutom att jag hade en väldigt snarlik pressarfot hemma. Den är märkt F (Husqvarna), och vad den egentligen är avsedd för lyckades jag inte hitta i instruktionsboken, men den funkade alldeles ypperligt att sy det dolda blixtlåset med. Så nu lär det nog bli fler sådana blixtlås.

Baktill på besparingen skulle det vara en stor knapp. Eftersom jag leker med tanken att använda klänningen till många olika färger så valde jag att bara sy fast knappen utan knapphål, och i stället stänga besparingen med några gammaldags fastsydda tryckknäppen. På så sätt är det enkelt att byta knapp, utan att den måste vara av exakt rätt storlek. Men vi får väl se om det någonsin händer...

I samma Ottobre finns också ett mönster på en tröja/topp i raglanskärning, med urringning som passar till klänningens besparing. Nu hann jag dock inte sy någon sådan i helgen, så det fick bli en vanlig rundringad ur garderoben.

7 kommentarer:

Beata sa...

Vilken fin klänning! Visst är det bra med dold blixtlås!

Karin sa...

Snyggt! Kan ju varieras i det oändliga!

LillaBarn sa...

jÄTTESNYGG. Sorry, menade inte att skrika, Caps Lock var på... Har en liknande hemma, dock köpt i affär =)
Fast din var finare!

Aleisa sa...

så snygg!, och sitter perfekt på, jag tycker om klänningar, så skulle ha den på mig säkert, det blev verkligen en dröm, du kommer att få massor med komplimanger. hoppas på flera klänningar här, rynos och dina gillar jag mycket.

JuMel sa...

Jätte fin klänning!

MinaMirakel sa...

Wow vad den klänningen blev fin, har oxå tittat på den så nu får jag nog oxå sy en.
Helläcker!
Jättebra blogg förresten, första gången jag är här:/Åsa

HomeRiver sa...

Åh, vilken härlig klänning! Tack för att jag fick se.