torsdag 20 augusti 2009

Testväst


Innan jag sydde västen till folkdräkten ville jag göra ett testexemplar för att se att jag fått till mönstret, innan jag klippte till i det riktiga ylletyget. Valde att sy i ett annat handvävt tyg, som jag dock har mera av än vad jag hade av folkdräktstyget.
Det här är ett riktigt gammalt tyg, med varp av linne och inslag av grått ylle. Det vävdes ursprungligen avsett för underkläder! Man fodrade då med flanell i halslinning för att det inte skulle klia... Men alla andra ställen då?!?

Nåja, även om jag inte skulle vilja bära det närmast kroppen så tycker jag att det är ett vackert tyg. Dessutom rätt likt folkdräktstyget i struktur, så att jag fick testa hur det funkade att sy med overlock t ex. Det gick alldeles utmärkt. Insåg också att jag inte hade gjort "spetsen" på västen fram symmetrisk, och det var ju bra att upptäcka det innan jag klippte folkdräkten. Tycker ändå att västen blev så pass bra att jag gjorde klart den. Här är knäppningen, till skillnad från folkdräktvästen, äkta med knappar. Dock bara den yttre raden.
På den här, som ju inte skall bäras under sjalar etc, saknar jag ett separat sidstycke. En avskärning gör intrycket av ryggen mindre bred. Alltså sydde jag en stickning med förstärkt raksöm i stället. Syns dock inte jättebra på bild. Västen är fodrad med ett gråmelerat linnetyg, samma som till folkdräktsvästen.
Blusen jag satte under västen har jag inte sytt. Det händer att jag köper kläder också, men ofta är det inte...

3 kommentarer:

LillaBarn sa...

Vad bra den blev!!

Aleisa sa...

De livebilderna kommer, bara att frökn har humör för det. Hoy está q el q se la fume pierde el vicio, asi dicen en Cuba, hehehe

Moi! sa...

Va ambitiös du är! Sy en folkdräkt. Imponerande!