lördag 15 januari 2011

Ugglemössa


Dotter L behövde en ny mössa i julklapp. Eftersom hon är väldigt förtjust i ugglor-jag anar ett samband med att hon är väldigt förtjust i Harry Potter böckerna- valde jag att försöka göra en mössa med ugglor.
När denna var påbörjad och L på uppmaning skrev en önskelista, stod där faktiskt mössa. Och på förfrågan så skulle den gärna vara vit. Då kände jag att jag var på rätt spår...
Idén med flätstickade ugglor finns lite här och där i bloggvärlden. Bland annat hos finska Ruttu Nuttu Idén lär dessutom härstamma från 1940-talet eller så, långt för sybloggarnas tidevarv. Jag surfade runt lite för att hitta ett mönster, men insåg att det är enklare att titta på en bild än att sticka efter engelska beskrivningar.
Mössan är rundstickad i Järbos Lovikka garn, stickor nummer 6. Och som vanligt är det ju inte lätt att få till rätt storlek. Första försöket blev för litet, insåg jag utan att kunna prova på L. Kanske blir den till G, kanske blir den uppriven. Eller bortglömd, vilket väl är det mest troliga. Nästa försök fick fler aviga maskor mellan ugglorna, ökningen som behövdes var för liten för att det skulle ge plats för ytterligare en uggla. Mössan stickades också längre, för att den skall hållas på bättre. Hoptagningar lite på måfå.
Stickade mössor blåser det ju rakt igenom, så jag fodrade denna med naturvit interlock. Det gör ju den inte vindtät, men ändå något bättre. Dessutom minskar det risken för att den skapar klåda, vilket ju yllemössor annars kan göra. Inventerade mitt lager av gula knappar och hittade ett gäng hyfsat små sådana som fick bli ögon. Det var udda knappar, ibland två likadana, men alla ugglor har sina personliga ögon. Någon näbb broderade jag inte, ville inte göra ugglorna övertydliga.
Mössan har använts flitigt, och verkligen behövts, denna fantastiska, kalla vinter.

6 kommentarer:

mulliga m sa...

Vilken rolig mössa! Dottern ser nöjd ut :).

Libe sa...

Jätte fin mössa :) och dotter

Lowella sa...

Fin mössa, kul med ugglor. De är ståtliga djur! Roligt när det finns ett intresse som man kan snappa upp något från till julklappar.

Lilla Gryn sa...

Så snygg, jag gillar ugglor.

Garnmamman sa...

Jag har också dreglat över RuttuNuttus ugglor. Dessvärre kan jag inte sticka efter en bild.. Har du lust att lägga upp en förklaring på hur man stickar en uggla på bloggen?

AnKa sa...

Det här var en häftig mössa! Fast min dotter tyckte att den var lite läskig.
Men jag gillar ugglor kika gärna in på bloggen så får du se :D
http://ankapysslar.blogspot.com/