måndag 24 januari 2011

Stickade ugglor, beskrivning


Nu har jag i alla fall tagit mig för att göra klar den första ugglemössan. Den som jag konstaterade skulle bli för liten för L. Den här visade sig vara lagom för G, så jag fäste ändarna, sydde fast ögon och fodrade den med naturfärgad interlock. Nu hittade jag en till låda gula knappar, så den här har faktiskt likadana knappar på alla ugglor. Lite beroende på var knapparna och stygnen hamnar kan de ändå se lite olika ut, men det är inte lika personliga ugglor som på den andra mössan.
Jag fick en fråga av Garnmamman hur ugglorna stickas. Det finns säkert många varianter, men så här gjorde jag ungefär:

Stickat på rundstickor/strumpstickor:

Varje uggla består av 8 maskor, rätstickning om ej annat anges.Mellan ugglorna valfritt antal aviga maskor. Här beskrivs alltså bara en uggla:
varv 1:alla maskor avigt
varv 2:rätstickning, lyft 2 maskor på hjälpsticka bakom stickningen, sticka 2 maskor, sticka sedan de två maskorna från hjälpstickan. Lyft 2 maskor framför stickningen, sticka två, sticka sist de två från hjälpstickan.
varv 3-8:alla maskor stickas räta
varv 9: lyft 2 maskor bakom, sticka 2, sticka de 2 på hjälpstickan.Lyft 2 framför,sticka 2, sticka de 2 på hjälpstickan.
varv 10-12: alla maskor räta
varv 13: lyft 2 bakom, sticka 2 räta, sticka de 2 från hjälpstickan aviga. Lyft 2 framför, sticka 2 aviga, sticka de två på hjälpstickan räta.
varv 14 sticka 2 maskor tillsammans i främre maskbågarna rätt, lägg ev upp en avig maska, sticka 4 maskor avigt, sticka i hop två maskor rätt i bakre maskbågarna, lägg ev upp en maska avigt.


Angående 14 varvet: eftersom man stickar i hop öronspetsarna så försvinner två maskor per uggla om man inte lägger upp extra maskor. jag gjorde inte det, eftersom det handlade om en mössa och jag ändå skulle börja ta i hop för att smalna av. Skall man sticka något slätt så bör man kanske lägga upp extra maskor.
Detta är ju inte krångligare än någon annan flätstickning, det gäller bara att tänka på om man skall lyfta hjälpstickan framför eller bakom beroende på var på ugglan man är.

Hjälpsticka,praktisk! men det funkar bra med en vanlig strumpsticka också.

Här gjorde jag toppen rätstickad och gjorde hoptagningarna systematiskt. Jag gillade inte riktigt den platta formen som uppstod då, så på den andra mössa, som finns bloggad här, stickade jag avigt och tog i hop lite här och där.

2 kommentarer:

yngla sa...

Åååå, tack! Mycket bra beskriving, även en stick-rookie som jag klarade av den.
Kastade mig på mönstret på en gång. Enda knepiga var varv 13, där tror jag att det ska ändras (står framför 2 ggr).

Har nu stickat en liten provlapp som nog får bli inramad. Stickning är inte min starka sida *skratt*

Heimlaga sa...

Tack Yngla för att du testade, nu har jag fixat det felet! Men du ser, man ser liksom hur det skall vara när man väl stickar! Sen kan ugglorna säkert göras smalare eller tjockare genom att variera antalet maskor och/eller varv.