måndag 16 februari 2009

2-års kalas

Barnens minsta kusin A har fyllt 2 år. Tack vare hennes två äldre syskon finns det redan det mesta i leksaksväg i huset, så jag såg min chans att sy lite kläder i present. Rådgjorde med A´s mamma, som funderade på en klänning till påsk, kanske. Eller en lite festligare velourdräkt .
När vi träffades vid ett senare tillfälle, när kläderna redan var sydda, fick jag höra att det ofta händer sig att det första A säger på morgonen när hon vaknar är:Klänning! Det andra är Välling!
I går var så kalaset. För det mesta när man ger barn kläder i present, åtminstone si så där fram till tonåren, så tackar de kanske artigt och går raskt vidare till något roligare. Kläderna är kanske mer uppskattade av föräldrarna än av barnen...
Men A var verkligen rätt person att ge kläder! Klänning,konstaterade hon, och såg lycklig ut! Sedan återkom hon flera gånger under kalaset till kartongen med kläderna och provade lite olika kombinationer.
Den gula klänningen är sydd i ett bomullstyg med tryckta rutor. Mönster ur Ottobre 1/2009, en omlottknäppt variant där framstyckena delvis är avskurna och rynkade, men ändå klippta
i ett stycke. Fickan mitt fram är rynkad i kanterna för en påseffekt. Valde att klippa den på snedden för att få ökad effekt av rutorna, och pyntade med ett blommotiv i korsstygn från Ann The Gran.
Klänningen är väldigt kort i modellen, även om jag förlängde mönstret några centimeter, så den behöver definitivt bäras med något under. Som vanligt hade jag inte direkt planerat allt i förväg, utan det ena fick ge det andra. Således fick färgerna i broderiet ge upphov till en grön trikåtröja med 3/4 dels ärmar. Också ett Ottobremönster, jag tror det var ur samma nummer som klänningen. Tröjan har en avskärning på framstycket, och då brukar ju nedredelen oftast vara rynkad på övredelen, men här var det tvärtom, dvs övredelen något vidare än undredelen. Halsöppningen väldigt vid, så utöver den rynkeffekt som muddremsan av tröjtyget gav, drog jag i en rund, tunn resår i halsen.
I tröjtyget finns ett rutliknande mönster med inslag av petrol, så byxorna fick bli petrolfärgade. Ett lite märkligt trikåtyg, dubbelstickat på något sätt, troligen en blandning av bomull och något konstmaterial.Detta mönster ur Ottobre 4/2008, med lätt utsvängda ben, där jag satte i en resår i bensluten. Går ju att ta bort om man vill, men gör att byxorna lättare kan användas även när de är lite långa.
Fortsättning på presenten följer i kommande inlägg.

2 kommentarer:

Veronica Tingvall sa...

Oh vad jag älskar gul och vit rutigt...
Jättefint alltihop!
Kram/Veronica

Mikaela Stigsdotter Larsson sa...

Åh vad roligt att hon blev så glad!
Jag önskar att jag också kunde sy. I så fals kulle jag sy mina egna prästskjortor för det är skiiiitdyrt! Men det där med att sy är verkeligen inte min grej.
Men, du skriver på din blogg att du syr på beställning i mån av tid... Så om du skulle få lust och tid skulle det vara roligt om du ville ge dig på ett prästskjorteprojekt. Eller egentligen ett prästtopp-projekt. Jag skulle nämligen så gärna vilja ha en topp med prästkrage. Det finns men de kostar ett par tre tusen...
Hoppas du får en fin dag.
/M