torsdag 14 juli 2011

Harry Potter premiär för sista gången!

Denna vecka är den viktigaste veckan på hela sommaren för mina tonårsdöttrar. Det har ju varit premiär på den sista Harry Potter filmen. De har grundligt gått in för den! Mycket har de fixat själva, men i bland har jag fått vara med på ett hörn, eller på 8 m turbantyg tex, vilket berättigar mig att publicera detta i bloggen!

En McGonagall utstyrsel skulle förfärdigas. P fixade ett ståltrådsskelett till hatten, men sen fick jag hjälpa till med att klä in den. Hon hade letet fram ett tyg som jag gärna blev av med, en sorts tjock och styv wct från 1980-talet. Jag har två flyttkartonger av detta i olika färger, och kan inte riktigt begripa vad det använts till. Men till magikerhattar var det alldeles utmärkt, med avigsidan ut. Genom att klippa ett jack i det inre brättet gick det att kränga den hopsydda hatten över ståltråden. Sen sydde jag i hop jacket för hand, och sydde för hand fast ett foder i bomullstrikå, för att man skall slippa ståltråden direkt mot huvudet. Sen pyntade P hatten.

Minerva McGonagalls blus fixades mycket enkelt av min noppiga gamla skidpolo, som fick en vertikal rynktråd av silikonresår i krage och framstycke ned till bysten.

Av wct-tyget i rätt färg fanns dessvärre inte tillräckligt till en hel mantel. Det krävs ju några meter. I stället blev det ett svagt blommönstrat viscosetyg som jag hittade i skåpet. Även här vändes avigsidan, som var enfärgad, ut. Jag tänkte först att det nog blir en väldigt sladdrig mantel, men det visade sig att det blev ett väldigt snyggt, svepande fall av tyget. Läckert fladder vid gång! Ett brett slag av wct-tyget. Ok med mycket rynk bak, mera slätt framtill. Innerficka för trollstav, naturligtvis.


På midnattspremiären såg döttrarna ut så här! P som McGonagall, L som Luna Lovegood. Hennes mantel finns bloggad här. Glasögonen och rädisörhängena har P fixat.


18 timmar senare gick de tillsammans med sina kompisar på kvällspremiären. Då var P professor Quirrel. Numera kan hon konsten att knyta en turban av ett 8 m långt och ca 25 cm brett tygstycke! Säg inte att man inte lär sig saker av HP...
L gick som Bellatrix Lestrange (i mitten på bilden). Den kostymen hade hon fixat helt själv utan min inblandning. Jag är tacksam att hon inte ser ut så varje dag...

Bellatrix halsband som L gjort.

Två kompisar som Hermione Granger och en ung Nymphadora Tonks. Hermiones kjol är specialsydd av P av ett par gamla byxor, med en gigantisk ficka som mynnar i den fastsydda väskan. Den förtrollade väskan som rymmer hur mycket som helst! Tonks Hufflepuff-mantel är den jag sytt till L, finns här.

Det 11 hövdade gänget + en mugglarkompis tog bussen till bion, och väckte viss uppståndelse då de strosade runt på stan innan föreställningen! En bild tagen i flykten av en syster till en i gänget finns här.

Till sist, särskilt för Yngla, bilder på döttrarnas trollstavssamling. Till den är jag helt oskyldig!
4 kommentarer:

Krajamaria sa...

Så otroligt kreativa både du och dina döttrar är! Hoppas de var nöjda med filmen!

Carina Etander Rimborg sa...

Underbart! Vad fina de var!

yngla sa...

Helt underbara outfits! Och stavarna! Vilka coola barn du har.

Anonym sa...

Undrar om ni skulle kunna slänga upp en lite tutorial på hur dom gjort trollstavarna? Eller bara berätta vad dom är gjorda av, (pinne? pensel?) målade? osv! Kram!! Ursnygga stavar!