lördag 23 juli 2011

Allt är inte svart eller vitt


Det finns gråa nyanser också...Detta är sommarens kofta. Ja, det vill säga, den är stickad i sommar. Den har inte behövts användas i sommar!
Jag hade 7-bröder garn i flera olika grå nyanser som borde kunna bli en kofta. Letade lite hastigt för att se om jag skulle ha hittat något mönster med flera nyanser av samma färg, men hittade inget. Dessutom gillade jag det mönster jag använt till min bambukofta, så jag beslöt att använda det igen. Med ett helt annat materialval(ull), och uppdelat i färgfält, blev det ändå en helt annan kofta.
Bambukoftan blev också för stor. Nu använde jag samma mönsterstorlek, men gick ner från stickor 4 och 5 till stickor 3½ och 4. Då blev den mera lagom i storlek.


Kanterna är svarta, det slätstickade partiet nedtill plus fickorna är mellangrå, midjebandet i rätstickning mörkgrått och axelpartiet naturvitt. Jag hade ytterligare en ljusgrå nyans samt helvitt, men det skulle ha blivit för rörigt att blanda in fler färger.
Dumt nog tänkte jag inte efter då jag stickade ärmarna. Jag bytte sticksätt/ färgfält enligt vad som var angivet på mönstret( som i grunden alltså är enfärgat). Först när koftan var hopsydd insåg jag att det skulle ha blivit både snyggare och mera prektiskt att förlänga det grå partiet så att detta kommit i höjd med det grå på bålen. På så vis hade armbågspartiet blivit grått och inte vitt, vilket ju kan vara en fördel ur tvättsynpunkt...
Men där gick gränsen, jag orkade inte sprätta i sär och börja om med ärmarna. Den första ärmen var nämligen uppriven och omstickad nästan i sin helhet redan en gång, eftersom den blev för snäv. Ena framstycket är också till hälften omgjort, efter att jag upptäckte att skarven mellan det vita och den svarta sjalkragen som stickas i ett, inte blev snygg. Koftan har alltså gett mig många sticktimmar i sommar, mestadels ute på altan. Och så till Morden i Midsummer, förstås!

2 kommentarer:

Libe sa...

Mycket jobb bakom den koftan ,men det var det värt :) den är jätte fin. Morden i Midsommer är toppen att sticka till ;)

yngla sa...

...sen har man den filtade tvålen som tvättlapp med inbyggd tvål.