måndag 17 augusti 2009

Tillräkligt retro?

Så kommer då några livebilder på folkdräkten!
Munsaladräkten finns dokumenterad redan i mitten av 1800-talet, men blev officiellt registrerad 1909, med andra ord firar den 100-årsjubileum i år. Är det tillräckligt retro det?!

Till dräkten hör, utöver kjol,blus,väst och förkläde som jag sytt, även en blommig sjal (halskläde) i ylle, en mycket praktisk broderad ficka(kjolsäck) som knyts runt midjan över ena höften samt en broderad, spetsförsedd mössa (bindmössa med stycke).
Jag kände mig dock inte riktigt bekväm i mössan, och mina barn såg väldigt skeptiska ut, så den åkte av innan vi for hemifrån till bröllopet...
I övrigt är det en väldigt bekväm klädsel, åtminstone om det inte är så varmt där man vistas. Däremot är det nog inget för den som till varje pris vill se så smal och liten ut som möjligt, de olika plaggen "bygger ju på" varandra, så man blir rätt stor och ståtlig! Och skiljer ju sig lite ur mängden så att säga...
Det kändes också väldigt bra att ha ett förkläde som är lätt att tvätta och stryka, då jag fick gå och bära lilla G en hel del mellan hennes rymningsrundor i gruset.Yllekjolen är ju inget som man tvättar i maskin varje gång den använts.
Så är då mitt folkdräktsprojekt avslutat. Det tog mig två veckor från start till mål, om man inte räknar med åren tyget låg i garderoben. Naturligtvis är det inte optimalt att sy så pass snabbt, jag fick t ex rätt ont i ryggen av att sitta böjd över hålsömmen flera timmar samma dag. Men samtidigt var det bra att ha ett användningstillfälle som piska och morot, så att den verkligen blev klar. Jag får väl fila mer på hålsömmen nästa gång...


Dotter G och dotter P hade också Heimlaga klänningar.
Så även svägerskan och hennes dotter, dvs barnens kusin.

8 kommentarer:

Nette sa...

Du är mej en otroligt duktig sömmerska! Värsta proffset. Folkdräkter är så stiliga!

Aleisa sa...

Det var jo toppen, heimlaga kläder var alla fina, unika, med din signatur och stil, grattis och bra jobbat. Ah, la proxima vez, un dia nacional hay q ponerse todo todito, hasta el gorrito, patriotas!

Linda sa...

så himla fint! du är verkligen duktig på att sy

Doris_Assar sa...

Härligt!! Vad många fina klänningar du sytt! Vilken grej att göra en egen folkdräkt, wow!

Strömming sa...

Wow, vad imponerad jag är, en folkdräkt på 2 veckor! Ser väldigt proffsig ut! De andra klänningarna ser också fina ut! Du är otroligt duktig!

Ett Tu Tre sa...

Otroligt så fint det blev. Tack för att du visar livebilderna. Själv tyckte jag att hättan/mössan var riktigt fin, och en sån där kjolpåse borde man ha till sina vanliga kjolar också, åtminstone alla de som saknar fickor, verkligen en smart detalj från förr i tiden. Under 1800-talet och början av 1900-talet var det knappast något ideal att vara smal, stark och välbyggd var nog betydligt bättre för de där kläderna var ibland riktigt tunga, betydligt tyngre än dagens klänningar.
Imponerande jobb!

LillaBarn sa...

Wow, is all I can say. Vilket otroligt handarbete! Vad fin, och vilka fina live-bilder! Jag tyckte mössan var fin! De andra klänningarna var superfina de med. Det gör så himla mycket att se live-bilder, det ger kläderna extra liv! Kul...

fante sa...

Wow :-o