fredag 23 januari 2009

Himmelsk kofta och barnsäkerhetsfunderingar

Lilla G behövde en varm kofta. Detta mönster ur Ottobre 3/2004 kallades jacka, och den kan nog platsa som jacka till våren också. Nöjd över att hitta en fleecekofta/jacka utan kapuschong. Jag tycker inte att jackor till småbarn skall ha fastsydda huvor. Till bäbisar som ligger stilla är det ju ok, men till barn i klätteråldern är det klart olämpligt. Det finns barn som blivit hängande i sina huvor i klätterställningar t.ex. Även dödsolyckor har förekommit. I konsumentverkets tester av ytterkläder brukar sådant påpekas. Därför tycker jag att det är lite bedrövligt att så många småbarnsmönster i t ex Ottobre har fastsydda huvor. Även i sybloggsvärlden är de ju rätt vanliga.
Originalmönstret hade även sidfickor med lite rundade öppningar. Snyggt, men även de rationaliserades bort. En sak färre att fastna med, men framförallt är ju fickor på bäbiskläder helt onödiga- så små saker som ryms i en ficka skall de ju inte ha tillgång till...
Den rundade kragen är kantad med muddremsa. Jag tillhör inte dem som lusläser mönster steg för steg om jag skall sy något "enkelt", så det blev lite tokigt med stickningarna på framstycket. Först tänkte nämligen att det inte behövdes några stickningar längs knäppkanten, eftersom knapparna och knapphålen var tillräckliga för att hålla infodringen på plats. Knapparna och knapphålen valde jag att sy nära kanten för att de broderade fåglarna inte skulle "komma i kläm". Men sen valde jag att sy av hörnen mellan fållen och invikningen på Geckos smarta sätt, och då såg det väldigt konstigt ut om fållsömmen bara slutade mitt i utan att svänga upp. Resultaten blev alltså en bred knäppningslist med knapphålen i ena kanten. Om det inte hade varit en barnkofta hade det varit lockande att sy dubbla rader knappar för att få till symmetrin. Nu blev det så här i stället, och det får duga då den ju stannar inom familjen. Men kanske lär jag mig att planera lite innan jag börjar sy...
Tyg och broderier känns igen från mössorna.


9 kommentarer:

Kånkarong sa...

Jo, det där med huva eller inte var en fundering jag hade när jag skulle göra mina Kardemummor, men jag resonerade som så att en sån jacka är inget man har när man ska till dagis eller lekparken. Det är mer något man har i bilen till affären eller vagnen ner till stan, så jag tycker det beror lite på användningsområde. På dagis skulle min son aldrig ha en huva tex.

anna sa...

Den är jättefin!

anna sa...

Glömde skriva om säkerheten, jag håller med om det med luvor. Försöker också låta bli på dagiskläderna.

Veronica Tingvall sa...

Jag har aldrig tänkt på det där med luvor men jag har ju inga egna barn än heller... Jättefin kofta tycker jag i alla fall.
kram/Veronica

Ett Tu Tre sa...

Är helt enig med ditt resonemang om jackor och även tröjor med huvor, och Ottobres förkärlek för sådana. Med barn som älskar att klättra i träd går det inte att sy såna plagg. Jag gillar det inte ens på bebisar eftersom det blir knöligt att ligga på och jag ändå använder mössor om det är så kallt så det behövs. Jag funderar på modell till min tvåårings vårjacka och har sneglat på samma modell som den du har sytt här just av anledningen att den har krage istället.
Läckert med solen bland molnen på ryggen. Plaggen blir extra roliga med en sån överraskningseffekt därbak.

Minimojj sa...

Jättefint med fåglarna!

Anonym sa...

När mina barn var små tog jag alltid bort huvorna från overaller och jackor. Det var en för stor säkerhetsrisk att ha dem kvar, dessutom till inte mycket nytta, tyckte jag. Jackan du sytt är superfin, härlig med fåglarna i fram och solen i bak. =)
/June på www.junebacken.se

Mallaching sa...

Jag håller med om huvorna men samtidigt har jag funderat på... ( om man nu tycker att det är väldigt snyggt med huva) Jag tror att jag ska testa lägga på lite extra sömsmän både på "halsdelen" och huvan sen sy ihop dem var för sig och sätta tryckknappar som lätt går upp om det skulle fastna.. fast nu kom jag på att då kanske huvan bara rycks bort direkt?!

Heimlaga sa...

Jo, jag har sytt någon overall med lösknäppbar huva förr, med resultatet att huvan oftast låg i hallen...