onsdag 28 juli 2010

Sparsamhet eller ekologiskt tänk?


Det här har jag nog efter min mormor, fast jag aldrig hann träffa henne. Ja inte sockan ovan, utan oviljan att kasta något som går att återanvända. Hon lär ha varit en hejare på att återanvända och förnya. Då var det en ekonomisk nödvändighet. Nu är det ,ja vadå? Snålhet? Sparsamhet? Miljövänlighet?
Som ni ser är sockan välanvänd och stoppad ett antal gånger. Hur man stoppar sockor kan den vetgiriga läsa här. Sen kan man göra en lite mer drastisk renovering:

Jag klippte helt enkelt bort fötterna, river upp några varv så att skaftet är fräscht, plockar upp maskorna och stickar nya fötter. Man slipper arbetet med att sticka skaften, som ju oftast inte nöts, och behöver bara hälften så mycket garn.
Tada-nu håller de flera år till!

5 kommentarer:

Bustråden sa...

Tack för kommentaren i min blogg, ja jag fick aldrig kommenterat när jag såg dina tröjor i fordonstyget på din blogg, mina låg då och väntade på att jag skulle sy fast mudden. Det är väl jättebra att ta tillvara på och laga det som går.

SandraS sa...

Precis samma sparsamhet som du ärvt av din mormor har jag ärvt av min farmor! Och tänk jag har ett par sockar som min farmor stickat som ser precis ut som dina fast mina är fortfarande hela så någon ny fot behövs inte ännu. Farmor klara inte av att sticka sockar längre och ännu har jag kvar lite i lager, men snart måste jag börja sticka själv. Jag beundrar din sockproduktionstakt!

Aleisa Ribalta sa...

Hahaha, du ju cool och smart! Dessutom duktig som bara den. Jag vill sy till mig själv men vågar inte än, en del handlar om min egen kropp, jag känner inte igen mig efter två förlössningar, och väntar och väntar tills jag går ner i vikt, så har jag inga kläder som passar, inga som jag köper nya, och syr inte heller, inte klock!

Lowella sa...

Ja, förr var det av nödvändighet som allt lappades och återanvändes. Idag kan det väl vara av både ekonomi o av miljöskäl. När jag började handla second hand när jag var studerande ensamstående med 4 kids var det rent av pinsamt. Men idag är det ingen i min omgivning som tror att jag gör det för annat än miljöskäl =) Det var kanske inte bättre förr, men vi kan minsann lära mycket av hur det var förr, tror jag.

Anonym sa...

Jag blir så glad av att smygkika i din blogg på allt du tillverkar. Jag gillar också att laga kläder och annat, gillar inte heller att slösa men det är nog mer en slags stolthet i att se om "sitt hus".
Maggan
http://livsglimtar.wordpress.com