fredag 30 juli 2010

Bambutoppar till mig


Man kan ju undra om det "lönar sig" att sy enfärgade bastoppar i vuxenstorlek? Det är ju sånt som ofta går att köpa enkelt och billigt i de stora kedjornas affärer. Men bambukläder har jag inte hittat där. Eller vad vet jag, det känns som att det var oerhört länge sedan jag letade kläder i någon affär. Men jag beställde faktiskt en topp i bambu från en nätshop i våras, då de hade någon allmän rabattkampanj. Den toppen är också mjuk och skön, men så tunn att den är nästan genomskinlig fast den är svart! Går inte alls att jämföra med Myllymuksuts bambutrikå. Och eftersom vinterns mest använda plagg för mig blev mina tvår polotröjor i bambu, så var det dags för sommarvarianten: kortärmade figurnära toppar/t-shirts i bambu. Hittills en brun med rund halsringning, och en svart med v-ringning.
Kantade med samma tyg. Då jag kantar med singeljersey viker jag in remsan även på baksidan så att den blir fyradubbel. Kantar jag med mudd har jag den bara vikt tre gånger. Sen syr jag med tvillingnål och elastisk raksöm. Hittills har jag inte sett något behov av separat täcksöms maskin. Dessvärre blev den bruna aningen ojämn på ett ställe, vilket nog berodde på att jag blev avbruten och skulle skynda mig att sy klart sömmen... Men den duger.

Av den svarta bambun (från en tidigare leverans) blev det kvar en lagom bit för att få mig att prova sy trosor, något jag aldrig gjort tidigare. Varför vet jag egentligen inte. Känns "småaktigt" på något sätt. Men om man nu tycker att det man gör egentligen blir av bättre kvalitet än det man köper , så varför inte trosor? Och pratar man lönsamhet så kan ju köpta trosor kosta en del i förhållande till materialåtgång! Och att sy trosor ger ett bra användningsområde för restbitar. Desstom föredrar jag basicmodeller utan en massa pynt, som oftast bara irriterar huden.Och så var det ju bambuns stora fördelar igen! Alltså jag sydde ett par enligt mönstret i Ottobre 5/2009. Själva tygsömnaden är ju verkligen supersnabb och enkel. Det pilliga är resåravslutningarna. Sydde först fast med elastisk raksöm ytterst, vek in och sydde trestegszigzag. Det besvärliga var att sy raksömmen, tråden envisades med att gå av hela tiden. Jag tycker att det brukar bli så när jag syr i resår, gummitrådarna sliter liksom av sytråden?
Men, jag har redan hunnit sy ett par trosor till (brun bambu) som ej är fotade, och då sydde jag först fast resåren med overlocken utan kniv. Och det funkade! Fasade för att rådarna skulle gå av då också, och vara dubbelt så jobbiga att trä om, men de gick inte av en ända gång!
Trosorna passade perfekt, och är hur sköna som helst! De är ju snyggare på än när de bara ligger platt, men någon livebild får ni inte på dem...

2 kommentarer:

Bustråden sa...

Fina!

Liza sa...

Fint! Jag har faktiskt bara hemsydda trosor numera. Hittade aldrig några som jag tyckte satt bra, eller jo, björn borg svindyra satt bra i början, men efter x antal tvättar satt dom oxå dåligt. Så då sydde jag helt enkelt, och nu använder jag inga andra. Kanske skulle ha provat sy i bambutrikå :)