lördag 13 mars 2010

Om att stoppa strumpor

Nu kommer jag att spoliera min egen marknad, för nu har jag tänkt lära ut hur man stoppar sockor!
För att laga hål i yllesockor är en självklarhet för mig. Inte slänger jag stickade sockor bara för att det gått hål! Sparsamhet, javisst, men också ett miljötänk. Jag har nog säkert ett 20-tal par yllesockor som jag själv använder, vissa säkert 15-20 år gamla och stoppade flera gånger.
När jag gick i femte klass skulle vi lära oss stoppa hål i skolans syslöjd, eller på "Handarbetet" som det kallas i Finland. Många av mina kompisar hävdade då att de inte hade några trasiga sockor hemma att ta med. Varvid jag villigt erbjöd mig att ta med trasiga sockor till hela klassen...
Eftersom jag misstänker att det inte är så vanligt att yngre människor i Sverige stoppar sockor så tänkte jag visa hur man gör
Dessa har varit i daglig användning ända sen i julas, som tofflor hemma utanpå två lager yllesockor. Ja, jag vet, jag är frusen om fötterna.
I går upptäckte jag att det gått hål under den ena
Med början en bit vid sidan om hålet, där det stickade börjat bli tunnare, syr man in garn upp och ned i maskorna, fram och tillbaka.
Mitt över själva hålet bildas alltså synliga trådar, som det gäller att spänna till lagom hårt så att sockan inte snörps i hop utan ytan förblir plan.
Sen syr man vinkelrätt mot första lagret, och flätar in tråden ovan och nedan om de andra trådarna, så att en "väv" uppstår. Även den här vägen syr man lite utanför själva hålet också.
"Väven"
Färdigt!
För att man inte skall snörpa åt ett hål för mycket, eller sy igen hela strumpan, finns det allehanda redskap och knep. Denna tjusiga "svamp" fick jag i somras av en äldre kvinna. Härligt välanvänd ser den ut. Andra använder ett glas, en glödlampa eller något annat att sätta i strumpan. Jag brukar faktiskt bara använda handen, lättast så tycker jag.

En fördel är det om man upptäcker att det håller på att gå hål, och åtgärdar det innan hålet blivit stort. Då kan man förstärka det slitna partiet med att sy i befintliga maskor i bara en riktning.

Äldre brukar tipsa om att man när man stickar skall sticka in t ex en sytråd i hälen för att göra den mera slitstark. Jag tänker att det var bra förr när det bara fanns helyllegarn. Det garn jag oftast använder har en inblandning av 25% poyamid, så där är förstärkningen så att säga integrerad i garnet. Sockorna i exemplet ovan är i 100% ull, och även om de är jättetjocka, så gick det alltså hål ganska snabbt.
En fördel är det förstås att sticka sina egna sockor, då brukar det ju finnas restgarn hemma till stoppning. Annars får man försöka hitta ett liknande garn, både till färg och kvalitet. En fördel är det också med enfärgade hälar/fötter, det är mera pyssligt att stoppa randiga sockor på ett snyggt sätt.

Om detta med att stoppa sockor låter krångligt så finns förstås möjligheten att köpa nya ur Heimlaga Butiken! På begäran kan jag nog skicka med lite stoppgarn också...

23 kommentarer:

Krisses hantverk sa...

Snyggt stoppat! Det är klart man inte ska slänga bort bara för ett litet hål, men du har rätt i att stoppkonsten håller på att dö ut. Bra med liten stopparskola :)

Myssel sa...

Mycket bra att lära ut detta! Tack för utförlig instruktion. Ska sparas i minnet!

Manduzana stickar sa...

Åh, tack för en fantastisk instruktion. Jag har länge funderat över hur man gör, och nu vet jag :)

Kultisten sa...

Tusen tack för instruktionerna! Satt just och funderade på vad jag skall ta mig till med mina trasiga favoritsockar när kylan tränger på!

Peter sa...

Tack för info och bra bilder.

Anonym sa...

Hej!

Jag tillhör dem som stoppar och lagar och har mig, både slitna jeans och mina stickade sockar. Det var jättebra med den här sidan och jag ska se om jag kan skriva ut den. Ett problem som jag märkt är att det ibland blir som en "vall" runt om hålet, dvs en tjockare kant eftersom det både finns kvar garn runt hålet och det nya kommer till. Har du någon bra lösning på det?
Din sida sparar jag nu som Favorit/Bokmärke!
Elisabeth A

Heimlaga sa...

Roligt att få inspirera någon till att stoppa sockor! För att undvika att det blir en vall runt hålet får man kanske lov att anpassa hur tätt man stoppar till hur tjockt det kvarvarande materialet är. Jag tycker inte att det brukar vara något problem med normaltjockt garn, men det kan kanske bli det om det är t ex Lovikka garn. För övrigt är mitt inlägg om stoppning ett av de mest lästa i min blogg, såg jag i dag i senaste halvårsstatistiken. Och senast i dag stoppade jag själv sockor igen, tre par!

Livsresande sa...

Satt här hemma i soffan och svor över mina relativt nystickade lovikka-sockor som fått hål.. började stoppa lite på måfå, insåg att beskrivning kanske finns på internet och hittade hit. Begriper inte hur jag har denna kunskap men hade gjort helt rätt så oj så glad jag blev! Himla bra du tänker på att dela med dig av dina kunskaper och att många uppskattar det! /Marie

Annelie sa...

tänkte fråga; om man har fabriksstickade sockor, typ skidstrumpa, går de att stoppa?

Heimlaga sa...

Säkert går det att stoppa fabriksstickade sockor också! Svårigheten är kanske att hitta ett tillräckligt tunnt garn så att stoppningen inte blir klumpig i förhållande till strumpan och ger skavsår.

Anonym sa...

Tack! Vilken fantastiskt bra beskrivning, med bilder och allt. Nu ska jag göra ett försök att laga mina bästa och finaste sockor.

Anonym sa...

Tack för hjälpen! Jag har just lagat sonens hockeydamasker, både han och jag är glada!

Anna sa...

tack för hjälpen, underbart av dig att lägga ut finfina instruktioner!

Sansan sa...

Jag som precis har lärt mig att sticka tyckte det här var ett toppentips! Tack så himla mkt! Mitt första (och enda par) raggsockor jag stickat gick sönder nu, efter 2 veckor.. Jag tyckte det kändes lite dumt att behöva sticka ett par nya för ett litet ynkligt hål ;)

Puusmusen sa...

Jag är så nyfiken på vad stopp-"svampen" egentligen kallas. Eller kallas den så?

Anonym sa...

fan va gött nu kan jag stoppa strumperna som farmar stickat,hon är 94 å har stickat och stoppat färdigt

Anonym sa...

Puh! Första sidan fullträff. Perfekt beskrívning. Tack! :)

Ingela sa...Jag har flera fina plagg, tröjklänningar, i 100%ull som det har gått små hål i. Dessa vill jag stoppa eller sy igen på ett snyggt sätt. Går det? Plaggen är köpta, alltså antagligen maskinstickade. Tack på förhand! /Ingela

Heimlaga sa...

Om det är små runda hål på flera ställen är det kanske malangrepp? Inte så trevligt. Klart man kan prova stoppa om man har tillräckligt tunnt garn, men jag skulle nog inte tycka att det är värt besväret, risk att det kommer nya.

Anonym sa...

Jag har flera strumpbyxor i ylle (ganska tunna) som börjar bli slitna på häl och tå. Kan man stoppa dessa?

Waenthoronien sa...

Hihi, har precis stoppat två strumpor och har en kvar, och tänkte jag skulle googla efter instruktioner på hur man egentligen ska göra. Visar sig att jag har gjort helt rätt :) Tack för förtroendeboosten :)

Unknown sa...

Hej!

Första gången jag ska stoppa strumpor, tack för bra beskriving! Jag är 23 år gammal och har nyss flyttat till Köpenhamn, så nu är det för långt för att be mamma om hjälp med strumpstoppningen. Tur att det finns bra bloggar att konsultera när man är långt hemifrån!

Anonym sa...

Kan man laga köpestrumpor? Jag fick hål i ett par idag, just kul när det var första gången på jättelänge jag använde dem. Vad ska jag göra?