tisdag 1 juni 2010

Mera till 8-åringen


Kläderna i förra inlägget sydde jag i början av maj. Sen kom ett önskemål om ett nytt förkläde och en skolavslutningsklänning. Någon sorts klänning hade jag nog tänkt göra, och ett förkläde är ju ett enkelt projekt, så det var fullt möjligt.
Då jag letade tänkbara gröna klänningstyger i hyllorna hemma hittade jag detta blommiga tyg. Kanske mera midsommarkänsla än skolavslutning, men definitivt somrigt!
Tyget har dessutom en lite rolig historia. Bland de 70-talstyger jag fått efter makens mormor fanns en liten bit av detta fantastiska tyg, här sytt till en liten väst som nu passar lilla G.

I somras då jag och dotter P var i Härmä, där jag brukar proviantera tyg, hittade P samma tyg i ett nytryck! Dessvärre betydligt blekare tryck, och på bomullstyg i lakanskvalitet. Originalet var en kraftigare bomull och mycket vackrare. Men kul och oväntat ändå, så naturligtvis köpte jag några meter.
Mönstret till klänningen är ett köpemönster som jag använde att sy fyra brudnäbbsklänningar av till 8-åringens föräldrars bröllop året innan hon föddes.

Förkläde i återanvänt tyg, gammal gardin tror jag.

Hela paketet till 8-åringen gick inom ramen för majutmaningen-allt syddes av sådant som fanns hemma. Annars kan jag inte påstå att majutmaningen fick så stora effekter här, för det mesta gör jag ju så att jag använder det som finns hemma. Jag sparade kanske fram för allt lite tid- ingen idé att titta i tyg affärer eller på Tradera om man ändå inte skall köpa något. Jag tog mig dessutom friheten att göra ett avsteg från utmaningen då det gällde tyg till dotterns konfirmationskläder. Men idén som sådan är bra, och sannolikt kommer jag att haka på fler gånger.

2 kommentarer:

Beata sa...

Jättefint! Gillar tyget som du hade i både ny och gammal variant.

Lowellas tråd sa...

Fina plagg alla tre. Kul att hitta ett gammalt mönster i nytryck. Jag kände genast igen! Mamma hade ett förkläde i det tyget när jag var barn. Eftersom inget är kastat efter mamma så måste jag snarast hem till papps och leta i skåpen =)