lördag 12 december 2009

Riktigt tjocka yllesockor


Så lät julklappsbeställningen. De skall användas som tofflor av en dansare någonstans. Efter lite mailkontakt angående mått- de skulle till exempel inte ha för långa skaft, utan gärna lite "korviga" sådana, blev resultatet dessa:
Först stickade jag ett par i Novitas Isoveli garn. Det är snäppet grövre än det garn jag brukar använda för mina vanliga sockor. Vanligtvis brukar jag resårsticka hela skaftet, men nu blev det bara några centimeter längst upp+ någon cm vid fotleden. Dessa är maskintvättbara och slitstarka.

Sen gick jag på det riktigt tjocka garnet! Järbo Lovikkagarn! Det är betydligt grövre än Naturuld som jag använt till mina Lovikkavantar. Järbogarnet skall enligt etiketten stickas med stickor nr 5, så det gjorde jag, och det blev styvt som en stekpanna...(Naturuld skall enligt etiketten stickas med stickor nr 6-7, men där har jag också använt nr 5). Jag kan tänka att det är ganska bra just till tofflor, men till vantar skulle det nog Järbo Lovikka bli klumpigt. Och nog ingenting man skall ge sig på som första stickprojekt-det var ordentligt tungt att sticka, rent fysiskt, mekaniskt krävande!
Men resultatet var ändå smått fantastiskt. Ser inte mycket ut för världen på bild, men känslan när man provar tofflorna!!Jag har redan skaffat mera garn (det gick åt 250g till ett par) för att göra ett par åt mig själv också.
Dessa kräver handtvätt (annars blir de ännu mera som pansarplåt och alldeles för små...), och är sannolikt inte lika slitstarka som det andra paret.

När jag sen packade i hop sockorna efter att ha stickat Lovikkaparet kändes de första som rena tunnstrumporna, lätta och sladdriga. Och ändå är de alltså tjockare än mina vanliga...Allt beror på vad man jämför med!

2 kommentarer:

Äppel Päppel sa...

Åh, vilka mysiga! Otroligt fina och ser så sköna ut!

LillaBarn sa...

Håller med ovanstående till punkt och pricka! Fina och ser väldigt sköna ut. Inte här just nu förståss, men vintertid!!