fredag 9 april 2010

Snabba fjällbyxor


Vi har varit i väg på läger i fjällen med familjen. Inför resan utlovade väderleksrapporten molnigt och någon dag regn. Läge för många ombyten och galonkläder till barnen. När jag packade upptäckte jag att Ms fodrade galonbyxor antingen var kvar på dagis eller möjligen blev slängda i höstas för att de var utnötta? Det har inte funnits något behov av dem sedan i oktober...
Alltså fick det mitt under packningen bli ett par snabbsydda byxor av vad som fanns hemma: blått plastat polyestertyg(?)-utsidan är glatt men har textilstruktur, på insidan är det en vit plastbeläggning-fodrade med ett grönsvart, kamoflagemönstrat vadderat tyg. Bred resår i midjan, resår i benslut och under fötterna. Enda detaljen är ett reflexband runt ena benet.
Jag tycker det brukar vara svårt att få till en lämplig vidd på benen och lagom hårt åtdragen resår, så att det går lätt att dra benen över stövelskaften utan att det blir stort och bylsigt. Dessa visade sig dock funka bra. Använde kombinationen av ett gammalt mönster och ett par nyligen urvuxna byxor och klippte sen mycket på frihand.
Sådana här byxor blir förstås inte lika täta som köpta galonbyxor, eftersom sömmarna inte är svetsade. Är det någon som har erfarenhet av sånt-kan man "svetsa" med strykjärn? Eller finns det tejp för att täta sömmar?
Byxorna funkar i alla fall hyfsat för att leka i snö, och har ett bra glid...

1 kommentar:

Y sa...

min extremsportarkusin använder badrumssilikon utblandat med bensin och stryker på. Han påstår att det funkar till allt. Mina kollegor som syr tält och paddlingsattiraljer har använt claes ohlssons tejp och säger att det funkar. Sånt finns även på stoff o stil.
Jag ska ta mej i kragen och sy ett par överdragsbyxor åt Tyra, å ett par mössor, å några pyjamasar osv