fredag 16 april 2010

Cheongsam


Svägerskan brukar som standardpresent till sin födelsedag få ett "presentkort" på något sytt. Ofta brukar detta resultera i en klänning, eftersom hon, till skillnad från mig, verkligen använder klänningar. Hennes klänningar blir utslitna, och inte dammiga!
Nu hittade hon ett läckert asiatiskt tyg som inbjöd till att sy en klassisk kinaklänning, även kallad cheongsam.
Mönstret kommer från Burda. Snedknäppningen fram med klädda knappar är bara pynt, egentligen öppnas klänningen med blixtlås bak. Denna gång skippade jag helt att rita in inprovningsveck på tyget, utan nålade dessa direkt på klänningen under provning, eftersom de ändå brukar behöva flyttas och ändras jämfört med mönstret. Funkade riktigt smidigt. Detta går ju dock inte att göra om man syr åt någon på distans, eller när man syr åt sig själv. Provdockor är inte så tillförlitligt inställbara som en levande modell!


Tyget är väldigt fascinerande. Heter det kanske jaquardvävt? Om man tittar på baksidan så ser man att mönstret är vävt med en färg åt gången, så att avigsidan blir randig, men det kan man inte ana från rätsidan. Där riktigt lyser mönstret i vissa ljusförhållanden!

6 kommentarer:

rino sa...

snygg! undrar om inte jag har en halvfärdig klänning från det mönstret. Hittade en kinaaktig gardin i soprummet som jag tänkte skulle bli toppen i den modellen.

Y sa...

så himla snygg! hon ser precis så nöjd ut som hon borde.
nästa år får det bli en ao dai, vackraste plagg som finns

Linda sa...

vilken underbar bild! vacker kvinna i vacker klänning med snö i bakgrunden. ja jag gillart' :)

PajaS sa...

Åh, vad duktig du är! Jättesnygg!

Helena sa...

Vilken jättesnygg klänning!

Lottaspace sa...

Vilken snygg klänning! Passar jätte bra!