lördag 7 januari 2012

Historien om en fåtölj

I köket i mitt barndomshem har det alltid stått en fåtölj. Eller en karmstol kallas den nog där. Min mamma köpte den begagnad ca 1956, av sin dåvarande chef. Genom åren har den har alltid stått på samma ställe. Jag tror aldrig att det gått en dag, när jag varit hemma, som jag inte suttit i den. Det samma gäller förmodligen alla mina syskon, och mina föräldrar. Man sitter där för att prata med den som sitter eller ligger på kökssoffan mitt emot, eller med den som sitter vid köksbordet. Jag har suttit där och ammat. För gäster är det ett naturligt ställe att slå sig ned.
Det är med andra ord en väldigt välanvänd fåtölj. Det som slitit mest på den genom alla år är dock alla husets katter, som alltid tyckt att den är ett utmärkt ställe att vässa klorna på. Genom åren har den haft ett flertal olika överdrag. Fram till ca 1982 verkade dock originalöverdraget ha suttit på, enligt lite bläddrande i gamla fotoalbum. Diverse olika lösa draperade överdrag lär dock ha förekommit även innan. 1988 var fåtöljen vit med stora rosor i gult och brunt. Ett brunspräckligt överdrag fanns också kvar, tvättat och isärplockat.
Vi det traditionella besöket nu vid nyår såg stolen ut så här:

Ingen skönhet, och mamma uppgav att hon funderat på att skaffa en ny stol. Men slit och släng-om man nu kan säga så om något som sannolikt är mer än 60 år- är inte riktigt mina föräldrars stil. Och den är fortfarande lika skön att sitta i! Jag såg min chans att leka möbeltapetserare!

Så här ser originalklädseln ut. I katternas favorit-klöshörn är det hål ända in till resårfjädrarna!

Jag och mamma åkte i väg till min favorit-tygaffär i Härmä. Utbudet av möbeltyger var si så där, men vi kom i alla fall hem med detta gråmelerade. Oförargligt och neutralt.

Med de gamla isärsprättade överdragen som mall klippte jag till det nya tyget. Mammas gamla Singer från 1960-talet rengjordes och smörjdes, men ville trots detta inte sy annat än raksöm. Fick funka ändå. Sittdelen gick att sy helt på maskin, med ryggstödsdelen fick jag sy sista sidan för hand. En hel del häftklamrar gick också åt.

Nu duger den några år till!


Här har många händer nött! Och fötter, strax till höger finns det nämligen en stång i en dörröppning, där barnen brukar hänga. Då används armstödet till att klättra upp på...

Men mest av allt kanske fåtöljen används av någon av husets för närvarande fyra katter...

4 kommentarer:

Junebacken! sa...

Vilken härlig historia! Jag är själv på jakt efter en stol/fåtölj att ha mest som prydnad i sovrummet, jag blev väldigt inspirerad av din stol, kanske jag ska försöka få tag i någon på någon auktion i sommar? Det är ju så roligt med gamla möbler. Just känslan av händer som nött på träet, det är speciellt. =)

hennihenni sa...

Fint att stolen fick ett nytt liv! Katten ser ju också nöjd ut med det nya överdraget :)

finnkids sa...

Vilket göra att klä om en fåtölj eller tapetsera närmare bestämt. Fint blev det också! :). Kattallergisk säger du, ja då lär man nog inte se några Hello Kitty på din blogg då. ....

ExD sa...

Men så snygg! Du har väl sett att jag också klätt om en fåtölj? Det var verkligen jätteroligt och den gamla fåtöljen har fått ett nytt liv och används varje dag.
Din blev otroligt snygg!