måndag 21 februari 2011

Ofta kofta


Tonårsdöttrarna har ofta någon tunn kofta över topp eller linne. Men tanke på kölden nu i vinter kom jag på den strålande idén att jag faktiskt skulle kunna sticka varsin kofta åt dem. Jag slutade sticka tröjor åt dem för många år sen, för de använde aldrig tjocka ylletröjor. Inte yllesockor heller för den delen. På sockfronten har de dock ändrat sig åtminstone en aning, så nu gör jag ett nytt försök även på koftfronten. Fördelen nu är ju också att de inte växer ur kläderna på samma sätt som tidigare. Och jag tycker faktiskt att en yllekofta bör ingå i basgarderoben när man bor i Norrland, även om den kanske inte blir använd så många dagar per vinter.
Alltså bunkrade jag med lite aloevera och jojobaolja-behandlat Nallegarn när vi var i Finland vid årsskiftet. Färgen valde jag, eftersom de inte var med när jag handlade, men mönster har de valt själva. Nu är Ps kofta klar.

Mönstret finns här. Jag älskar Drops gratis mönsterbank, där finns det mesta!
Det här var en riktigt rolig modell att sticka. Den är uppbyggd av ränder med olika strukturmönster av varierande svårighetsgrad. Vissa kan vara lite knepiga tills man kommer underfund med hur det skall se ut. Då ser man om man har stickat fel, men till en början måste man hålla räkning och då är det lätt att tappa bort sig. Vissa ränder, som mosstickning, är å andra sidan väldigt enkelt, så det ger en skön variation.
När jag trodde att jag nästan var klar, bara montering och halskant saknades, visade det sig att 20% av jobbet återstod. Halskanten drog nämligen drygt 100 gram garn, av totalt ca 550 gram! En rejält bred sjalkrage som stickades halva åt gången. När första halvan var stickad såg den inte bra ut. Jag gick in på datorn och tittade närmare på fotot hur slutresultatet skulle se ut, och då fattade jag vad jag gjort fel. Andra halvan såg ut som den skulle, så det var bara att riva upp och göra om. Några knapphål finns inte, utan man använder de hål som bildas av omslagen ytterst i spetsarna på kragkanten.
Nallegarnet skall egentligen stickas på 3-3½ nummer stickor, men jag har använt nr 4. Dels stickar jag normalt ganska fast, och dels ville jag att koftan skulle bli mjuk och inte för stabbig. Det behandlade garnet är verkligen mjukt och inte alls stickigt. Riktigt mjuk och gosig blev koftan!
Nu har jag gett mig i kast med nästa kofta. Återstår att se om det fortfarande är vinter när den blir klar...

5 kommentarer:

ett hörn av rymden sa...

va fin!! Skulle man ha mer tid och framförallt mer tålamod, skulle jag göra en också.

mulliga m sa...

Oj den var snygg!!

Anonym sa...

Måste bara in och säga att koftan är superfin, så flitig du är.
Kram

Manduzana stickar sa...

Oh, verkligen fin!

Lowella sa...

Du är verkligen skicklig med stickorna! Superfin kofta!!!