tisdag 11 november 2008

Jag behöver ingen ny overlock -eller hur man syr topcover utan specialmaskin.

Nu har jag äntligen övervunnit min overlockskräck och faktiskt byggt om maskinen för att prova täcksömmen. Det funkade riktigt bra, och jag kunde återställa den till vanlig overlock också! Hur pass ofta jag kommer att använda mig av täcksömmen är jag dock inte säker på-det är ju faktiskt betydligt smidigare att sy med tvillingnål! Fast jag blir lite sur varje gång jag kör sönder en sådan, de är ju inte billiga...
Men,men, egentligen är det inte täcksömmen jag suktat efter, utan topcover-söm,heter det så?
Till viss del kan man ju få samma effekt med flatlock som finns på min overlock, och som jag har använt någon enstaka gång.
Fast hur vettigt vore det egentligen att köpa en särskild overlockmaskin för en dekorationssöms skull, då jag har en vanlig symaskin med säkert upp mot ett hundratal dekorationssömmar?
Inte försvarbart alls!
Här visar jag hur jag syr en raglantröja med ett resultat som är hyfsat likt en topcoversöm. Sen kan man ju sy roligare dekorationssömmar också.
Sy i hop raglansömmarna (ärmar med fram och bakstycke, räta mot räta) runt om med elastisk raksöm. Pressa i sär sömsmånerna.


Välj lämplig dekorationssöm, här nr 19

Sy från rätsidan över alla sömmarna

Resultatet från avigsidan. Klipp bort överflödig sömnsmån för en snyggare avigsida


Sömmen från rätsidan

Sy i hop sid och ärmsöm med overlock eller elastisk söm.

Sen återstår att sy på halsmudd och muddar i ärmar och nertill om man inte fållar. Där tog dock lilla Gs humör slut, så slutresultatet kommer i ett senare inlägg.

4 kommentarer:

Mimmi sa...

Har också insett att just för dekorsömmen så fungerar ju den vanliga symaskinen kanon. Men jag motiverar köpet av en CP med att det blir toppensnyggt och superenkelt att sy på kantband (för en kantbandspressarfot skall jag ha).

Själv använder jag nästan uteslutande våffelsöm tilldekor och fåll.

Lucia (Uplandsgården) sa...

Wow, men jag har inte sån där bra basmaskin, men suvären, jag svor senast idag över att jag inte hade en coverpro, utan bara kör med tvillinnål överallt, och de är ju som du sa, riktigt dyra.
Jättefina saker du syr förresten, otroligt fina.

BillaBa sa...

Även jag är en av dem som suktar efter en CP! Dock måste jag säga att det här tipset var väldigt bra! Måste absolut testas någon dag!

Mkt fin "serie" föressten!! Å kul med en ny läsare i min blogg!!

Nina sa...

Gud vilka pedagogiska bilder med förklaringar och allt, kanske jag kommer våga mig på att prova detta nu när man kan gå efter dina instruktioner, TACK!