tisdag 26 juni 2012

Hårband

 Ett hårband till L sytt efter en förlaga som inhandlades utomlands för några år sedan.
Materialet är ett tunnt vävt tyg. Ett rektangulärt tyg 42 cm långt och 46 cm brett fållas på de båda kortsidorna. De längre sidorna, som alltså kommer att utgöra ändarna av hårbandet, lämnas med fördel ofållade, eftersom det annars blir klumpigt. Dessa sidor veckas i hop (jag använde dessa fantastiska verktyg, men det går naturligtvis bra även utan), vecken fästs med en hjälpstickning.
En kanal av tyget vändsys, lagom bred för att passa önskat gummiband. I det här fallet var resårbandet 2,5 cm brett och 11 cm långt. Kanalen (som ett rör av tyg) skall dock vara betydligt längre än gummibandet så att det bildas rynk och gummibandet går att sträcka ut. Kanalen träs utan på gummibandet. Gummibandsändarana sys fast i de veckade tygändarna. Tygkanalen lirkas  utanpå alla vecken och ändarna pillas in så att de kan sys fast med en raksöm tvärs över gummibandet med alla vecken innuti.
Detta låter helt obegripligt i skrift, men förklaringen och måtten finns där mest för att jag själv skall kunna sy fler band. Och förhoppningsvis förstår i alla fall jag vad jag menar...

Inga kommentarer: