fredag 11 november 2011

Så smart!


Jag skulle beställa tråd av Bibbi för någon vecka sedan och råkade läsa om denna smarta uppfinning som en nyhet. Vad är då detta? Jo det är plisségafflar!
Det enkla är det fina, sa min gamla bildlärare som var konstnär. Det enkla är det smarta, vill jag säga om dessa! Man väljer den gaffel som motsvarar bredden på de veck man vill sy, och sen viker man enkelt tyget runt gaffeln vartefter man syr ner vecken. Se instruktionsfilm via Bibbis sida!
Konstruktionen är ju så enkel och avslöjande på bild, att man förstås lätt kan göra en egen om man orkar nypa av spikhuvuden och fila dessa. Barnens byggklossar kan säkert funka som handtag... Men helt ärligt tyckte jag inte det vore värt besväret, då man kan köpa ett set med 5 olika bredder för 125 kr.
Alltså inhandlades ett set, och jag bad kjoldottern L välja ett tyg så jag fick testa. Valet föll på en bit joggingtyg i en färg jag inte vet vad jag skall kalla. Något mellan lila/cerice/vinrött, typ.
Det var lika roligt att sy veck som det såg ut på videon! Jag mätte höftmått på två ställen och klippte besparingen dubbelvikt upptill. Sedan beräknade jag kjoldelen tre gånger så bred, eftersom ju tyget i vecken ligger i tre lager. Lite måste jag dock ha "genat i kurvorna", för jag fick klippa bort en bit av kjoldelen på slutet som inte gick åt. Vändsydde sen plisserade delen mellan besparingsdelen. Provade också kjolen på L innan jag sydde fast blixtlåset, och tur var det. Antingen hade jag slarvat med måttagningen, eller så hade jag överdimensionerat sömnsmånen, för besparingen skulle ha hamnat vääldigt långt ner på höfterna. Kjoldelen blev ju också ganska tung i joggingtyg. Men det var bara att sy av mer i sidan för blixtlåset och sidsömmen, så det var enkelt fixat.
Om tygvalet kan man efter användning konstatera att joggingtyg skrynklar sig väldigt mycket när man sitter på det. Det märks förstås inte så tydligt i mjukisbyxor och tröjor som formar sig efter kroppen, men på alla dessa veck syntes det ganska tydligt.
Nu hoppas jag alla döttrarna vill ha många kjolar med veck, för det här var kul!

2 kommentarer:

yngla sa...

Smart redskap!
Tack för tipset, och kjolen blev ju ursnygg!

mulliga m sa...

Vilket fiffigt redskap! Kjolen blev jättesöt.