lördag 2 april 2011

Skogsgrön yllekofta

Sista delen i Ls födelsedagspaket var en stickad yllekofta. Mönstret valde hon själv på Drops hemsida.
Fram och bakstyckena är stickade helt i rätstickning. Det är ju enkelt, men det känns som att det är mycket drygare än slätstickning, och blir tjockare också. Och eventuella fel, halvmaskor eller så, syns tydligt! Dessutom svårare att fixa till om man märker det efter några varv än om det är slätstickning. Då brukar jag "riva upp" bara den maskan, och med hjälp av virknål sticka om den. Funkade inte alls här, omöjligt att få till det snyggt. Två gånger fick jag i stället riva upp åtskilliga varv...
Ärmarna stickades randiga i ett strukturmönster, med en extra mönsterbård på underarmarna. man började upptill genom att plocka upp maskor på fram och bakstycket, och stickade neråt. Det har jag aldrig gjort förr.
Egentligen skulle koftan ha haft några knappar också. Men när jag började sticka det andra framstycket, där knapphålen skulle ha suttit, så satt jag på en föreläsning och glömde alldeles bort knapphålen. Tänkte att jag kan fixa någon lösning sedan i efterhand. Men när koftan var klar tyckte L inte att det behövdes några knappar, eftersom det finns ett skärp, så då slapp jag det problemet! Skärpet stickades 14 maskor rätstickning fram och tillbaka. Där(och i framkanterna) lärde jag mig en ny finess. Man skulle ha ett separat litet garnnystan i varje kant utöver det vanliga garnnystanet. De två yttersta maskorna stickades således med dubbelt garn. På så sätt blev kanten inte så sladdrig, och betydligt jämnare än den skulle ha blivit annars.

En anledning till att jag glömde knapphålen var nog också mönstret. Ovanligt dåligt strukturerat, man fick hoppa hit och dit mellan sidorna. De olika detaljerna var inte beskrivna i den ordning de kom under arbetet, utan fanns uppräknade huller om buller före själva arbetsbeskrivningen.
Ett annat bekymmer med koftan var att garnet, Novitas Nallegarn med aloevera och jojobaolja, köptes på två olika affärer. Först hade jag ingen plan att sticka en kofta, utan köpte bara några nystan för att jag gillade färgen. När jag sedan kom på att jag skulle sticka en kofta köpte jag några nystan till på en annan ort. Samma färg, men olika färgbad. Mellan nystanen syntes inte så stor skillnad, men stickat märks nyansskillnaden mer. Nu är fram och bakstyckena en nyans och ärmarna en annan. Syns tydligt i vissa ljusförhållanden, i andra märks det inte. Men eftersom fram och bakstyckena ändå var stickade, kändes det lika bra att fullfölja. För att få tag på exakt samma färgbad gick inte att hoppas på, eftersom garnet är köpt i Finland. Risken med den här lärpenningen är ju att jag framöver alltid börjar köpa 6-10 nystan av varje färg, utifall att om jag skulle få för mig att sticka en kofta... Inte bra för garnkistorna hemma!

2 kommentarer:

Pulchella sa...

Snygg modell - både koftan och flickan! Välgjord som vanligt!

yngla sa...

Helmysig tröja! Farligt, farligt att besöka din blogg och få ännu mer stickinspiration!