onsdag 15 september 2010

Huvudnära mössa

När jag gjorde den här mössan försökte jag sy en stickning med resårtråd för att få den att hålla åt kring öronen, men det blev inte bra. En nödlösning med resåkanal gjorde ändå mössan till en av favoriterna. Nu var den dock urvuxen.

Sydde en större, nu fodrad med smidig bambutrikå, yttertyget interlock i bomull. Tänkte att bambun skulle vara tillräckligt spänstig för att inte göra kanten fladdrig, så jag sydde en stickning bara som vanligt. Och inte är väl kanten direkt fladdrig, men den håller inte åt runt öronen som jag eftersträvade.



En lösning på problemet skulle ju kunna vara att kanta med muddrullå, som på babymössor fast utan snören. Kändes dock som en klumpig variant. I stället testade jag att i overlocksömmen runt om, där jag syr i hop yttertyg och fodertyg, sy in ett framilonband(elastiskt latexband). Passade perfekt att mata in genom hålet i pressarfoten så att det hamnade i sömmen. Töjde bara lite runt pannan och lite mer kring öronen. Vände och sydde en stickning som vanligt. Det gav precis den effekt jag önskade! Nu sluter mössan tätt nedanför öronen, utan att vara klumpig och utan att hålla åt för hårt.
Även denna är sydd i interlock med brun bambujersey som foder.

1 kommentar:

OttoPippi sa...

Vad lyckat!! Modellen är hur cool som helst!