lördag 9 januari 2010

"För länge sedan i byn Lovikka...

...började man sådana här sticka". Så löd ett av julklappsrimmen i år. Mina rim är inte så avancerade, de tänks ut medan paketen slås in. Alla klappar får inte rim heller. Men eftersom alla tre stora tjejer fick lovikkavantar så behövdes det flera rim på samma tema. För att inte tala om rim till pyjamasar...


Lovikkavantarna är stickade i Naturuld, ett danskt garn. Upptäckte att de fuskar med sina nystan: de uppges väga 100g, men åtminstone det bruna vägde bara 90g/nystan. Upptäckte det eftersom jag vägt för att se att tre nystan skulle räcka till två par vantar, men när en halv tumme fattades var garnet slut. Kontrollvägde det nya nystanet jag köpte, och det vägde 90 g. Vägde alla färdigavantar och allt överblivet garn, och visst, totalvikten blev 360g för 4 nystan... Mailade producenten och klagade, men har inte fått något svar. Men annars är det ett skönt garn.

Ryska E, vår utbytesstudent, fick utöver vita Lovikkavantar också ett par mönsterstickade vantar i två gråa nyanser. De är ju inte riktigt lika typiskt svenska som lovikkavantarna är. Liknande mönster finns i hela Norden + i länderna kring Östersjön.

7 kommentarer:

Äppel Päppel sa...

Lovikkavantar är så mysiga! Snygga mönstrade också! Önskar jag skulle klara av att sticka såna där mönster, men när jag ser på mönstren och det liksom bara myllrar på pappret så jag ger upp...

Pyssellycka sa...

Åh, lovikkavantar gillar jag, dina var jättefina. Mönsterstickning har jag provat på en gång, men fick ge upp... Beundrar alla som orkar!

Aleisa sa...

Men ni två kan sticka? Och det är bara att kan inte mönstrat stickning, haha, då kan ni nånting! för jag själv kan INGENTING. jag säger så här, vill jag ha stickat vantar, sockor, eller "tross-kalsoner"???????, då beställer jag hos den som kan bäst, dvs heimlaga fru. Och lakris då, verkar som hon gillar det, intressant att veta. Hoppas ni ha mycket snö för du gilar det, här har vi oxå, men jag vill ha värmare temp. kram!

LillaBarn sa...

Vilka mysiga vantar... För mysiga är de, det kan jag intyga!!! Mina är jättefina, fast används dock inte nu....

od Andulky sa...

Wow, så fina!
Är mycket imponerad av dig!!!
Kram

Strömming sa...

Underbara lovikkavantar! Men fy så trisst på garnet, 10 gram är ju ganska mycket!

IA Nyckelpiga sa...

Det är sá fint med lovikka-vantar, tyvärr sá har jag ingen användning för dom.