fredag 17 april 2009

Tipspromenaden går vidare

Så har då Retro Elephants tipspromenad nått även mig. Och konstigt vore det ju om den inte gjorde det. Inte för att jag tror att just jag har särskilt märkvärdiga tips att komma med, utan för att det ju ändå finns en begränsad mängd svenskspråkiga sybloggar! Vet någon hur många? Spridningseffekten av utmaningen är ju enorn. Om alla skulle anta utmaningen har den på 5 "generationer" nått 1024 sybloggare, och fler än så torde det väl inte finnas?! Nåja, en del som får den kanske inte nappar, och en del hinner få den från flera håll. Men många bra tips blir det!
Om hur utmaningen går till kan ni läsa hos upphovskvinnan Lina på Retro Elephant.

Mitt tips på "sytillbehör" tycker jag faktiskt är riktigt bra! Det är nämligen en ryggräddande höj- och sänkbar stol på hjul. Jag använder den när jag ritar och klipper mönster och tyg. Mitt tillklippningsbord är ett fällbord i helt ordinär matbordshöjd. Om man då jobbar stående får åtminstone jag snabbt ont i ländryggen, eftersom jag måste jobba framåtböjd. Med denna stol, som går att variera i höjd mellan 50 och 70 cm, kan jag jobba "halvstående". Det är viktigt att stolen går att höja ordentligt, så att man får överblick och kan nå långt över bordet. Vanliga skrivbordsstolar är ofta lite för låga. Den här stolen är också så pass liten och smidig att det är lätt att sparka sig fram runt bordet under arbetets gång, även om jag har det ganska trångt i mitt syrum. Sitsen är också möjlig att vinkla, och lite lätt framåtlutad brukar funka bäst. Ryggstödet är utformat så att man skall kunna sitta bak och fram på stolen, och liksom hänga över ryggstödet. Det brukar jag dock inte göra.
Nackdelen med stolen är att den i sin lägsta position är något för hög att användas vid symaskinen, så där har jag en vanlig skrivbordsstol.
Men för alla er som klipper vid ett bord som inte är anpassat för stående jobb, rekommenderar jag varmt en stol eller pall på hjul, med tillräcklig höjd. Min stol är inköpt på något kontorsmöbelföretag, men det finns säkert många liknande varianter.För alla er som klipper på golvet rekommenderar jag ett bord....

När det gäller sytips tycker jag att det är svårare. Jag har en grej som jag brukar göra, som jag egentligen inte vet om den gör någon nytta, men det känns så. När jag syr runt med overlock, tex syr fast en mudd, så blir det ju en trådkedja "över" där man slutar. Jag brukar då dra lite lätt i denna, så att den delvis trasslar upp sig. Då utskiljer sig två långa trådar ur trasslet, och dessa knyter jag helt enkelt i hop med varandra med en dubbelknut innan jag klipper av resten. Det blir inte en massa lösa trådar som hänger, och jag tror åtminstone att de inte repar upp sig på samma sätt.

Jag låter utmaningen gå vidare till TuvaLiten, Stora Lilla J, Malins Mångahanda och Man Made, och hoppas att åtminstone någon för stafettpinnen vidare, och inte redan har fått den...

3 kommentarer:

anna sa...

En bra stol skulle man skaffa sig.. Det där med overlocktrådarna måste jag prova!

Krisses hantverk sa...

Den ser bra ut den där stolen. Påminner om de sadelstolar vi har på jobbet fast dom är utan ryggstöd. Härligt syrum du har förresten :)

OttoPippi sa...

tack för bra tips!!!! stolen skall jag verkligen ta en funderare på om man inte skall kosta på sig. en behöver verkligen jag :-)