lördag 13 december 2008

Hur man syr en tygkasse i papperskassemodell

Jag skrev i ett tidigare inlägg att man kunde titta på en mjölkförpackning om man inte visste vad som menades med avsydda hörn. Fick en fråga av Fröken Lavendel angående detta, hon blev inget klokare av mjölkförpackningen. Kanske är det så att mjölkförpackningarna inte har samma konstruktion över allt i landet? Nu verkar hon ha klurat ut problemet i alla fall, av hennes blog att döma,men eftersom jag ändå skulle sy en kasse så fotade jag lite steg för steg. Det dyker ju då och då upp någon nykomling i sybloggsvärlden, så kanske kan det hjälpa någon. Eller inspirera någon till att övergå till tygkassar vid matinköpen!
Först till mjölkpaketsliknelsen. Så här ser Norrmejeriers mjölkförpackningar ut när man viker ut dem:
Idén är alltså den samma i en kasse, fast man vänder de avsydda hörnen inåt i stället för utåt i botten.
Så till tyget: Den här gången har jag sytt av ett väldigt stadigt bomullstyg med små strukturvävda rutor och ett litet blomtryck. Avigsidan är rostfärgad, rätsidan senapsgul. Inköpt på Kupan, jag tror att det kan ha varit ett draperi.
Klippte till en bit 104x62 cm. På så vis kommer kassen att rymma 5 mjölkpaket liggande på kortsidan i botten (jag brukar alltid packa mjölken underst...) Bredden på tygstycket(104 cm) utgörs alltså av kassens omkrets. Höjden (62 cm) utgörs av kassens höjd+invikning upptill + halva botten(=halva kassens kortsida).
Sy först sidsöm+ bottensöm.(=tillplattat mjölkpaket...)












Botten "trycks upp" så att hörnen bildar trianglar med spetsen utåt. Trianglarnas bas kommer alltså att utgöra kassens kortsida. Jag valde att göra denna 18 cm för att passa mjölkförpackningarnas höjdmått.Vid basen av trianglarna sys en raksöm(där nålarna sitter på bilderna).












Sedan viks trianglarna ner över bottensömmen. För att ge botten mer stadga brukar jag sy fast dessa i botten med en raksöm längs hela triangeln, vilket kan ses som en stickning från rätsidan(den gula).
För att ge kassen lite mer form brukar jag också sy smala stickningar runt hela botten samt upp längs alla "hörn"
(Tittar man på många köpta kassar så är de avsydda hörnen dock bara "lösa" i botten av kassen, och hela kassen ganska formlös, så vill man göra det snabbare kan man ju skippa finliret...)

Det här tyget var så pass stadigt, och lika snyggt på avigan som på rätan, så den här kassen fodrade jag inte. När botten är sydd viker man bara in kanten längst upp och syr fast den runt om. Handtag klippes i önskad längd och bredd. Antingen kan man sy dem som rör räta mot räta och vända ut och in. Eller så viker man in kanterna, pressar och syr stickningarlängs med kanterna. man kan sy fast dem på insidan eller utsidan av kassen. Låt ändarna gå ner ganska långt och sy fast dem rejält(här sytt som "ett kuvert"), för här blir påfrestningen störst.
Om man vill fodra kassen gör man fodret på samma sätt, sätter kassarna in i varandra räta mot räta med handtagen emellan och syr i hop överkanten nästan hela vägen runt om. Kom dock i håg att lämna öppning så att man kan kränga allt till rätan sen!

15 kommentarer:

Emmily sa...

Tack Heimlaga! Visst klurade jag ut det efter några om och några men. För vet du, här i Skåne ser inte våra mjölkpaket ut som det du har på fotot. Tack för länkningen och din fina kommentar på min blogg! Mvh Emmily

Linda sa...

Superduper beskrivning :-) Ska genast se om jag har ett bra tyg till kassar

Jes sa...

Vilken bra beskrivning :)

Lattjo liten pryl sa...

Åh, toppen! TACK för att du delar med dig av ditt kunnande. Sånt uppskattas som sagt väldans mycket av nybörjare som jag. Det blir till att sy en kasse så fort jag får lite tid över. :o)

Teres sa...

Av en slump så kom jag till din blogg vilket jag nu är himla glad för. Vilken bra beskrivning! Jag som aldrig brukar sy i princip måste gensat testa detta. Använder gärna tygkassar när jag handlar men avskyr dom trista som man köper i butiken.

Äppel Päppel sa...

Vilken bra beskrivning! Nu blev jag genast sugen på att sy en kasse! Vilken bra jämförelse med mjölkpaketen! Suveränt!

Linda sa...

Perfekt! Jag kan sy kassaer av en massa stuvbitar jag har (har några för utlottning också).

Helene sa...

Hejsan! jag trilla in här när jag googla på kassar. Vilken superbra beskrivning! Man blir så himla glad när man trillar in på sånt, pedagogisk och bra :) Jag började igår med en egen kasse efter din beskrivning men inte bestämt mig för hur handtagen ska vara än. Men jag kommer länka till din beskrivning från min blogg. Hoppas detta är helt ok! :) Tjiing

www.jette.se sa...

Kanon! Ska genast prova!

www.jette.se sa...

Kanon! Ska genast prova!

lopplisa sa...

Har nu testat! Funkar ju jättebra! :)

Borgmästaren sa...

Gud så smart! Jag har alltid klippt av flikarna!!! Vilket slöseri! Tack f tipset!!

Unknown sa...

Hej!
Detta mönster håller än!
Jag har sytt flera kassar, helt perfekt mönster och beskrivning. Tack för hjälpen !!

Unknown sa...

Hej!
Tack för lätt besskrivning min första tygkasse någonsin blev lätt att göra. 👌🏻

agneta49 sa...

Syr nu tygkassar i olika storlekar, köper tyger billigt på Erikshjälpen. Ibland hittar jag panelgardiner. Mina sydda kassar blir ofta mycket uppskattade av vänner och bekanta som inte själva brukar sy. Kul inför olika storhelger och årstider då jag väljer tyger med olika motiv.