måndag 7 september 2015

Gör din egen prästskjorta!

 Jag har ju tidigare sytt en hel del präst- och diakonskjortor, då ffa i trikå. De senaste åren prioriterar jag dock mitt riktiga arbete på ett sådant sätt att jag tackar nej till att sy åt andra än familjen. I familjen finns det en präst, som efter några års avbrott i yrkeslivet, nu skall börja om att jobba. Åt henne har jag även tidigare sytt om vanliga skjortor till prästskjortor, genom ett enkelt ingrepp i kragen. Nu var det dags igen, och då försökte jag dokumentera detta steg för steg, för hugade DIY-präster.
Utgångsläget i detta fall en HM-skjorta i något slinkigt konstmaterial, med dold knäppning. Svart underlättar  inte fotodokumentationen, men annars är det ju en gångbar prästfärg.
 Kravet på skjortan är att den skall ha en krage som är tillräckligt hög för att nå ner över instickskragen (den vita plastbiten som är löstagbar och flyttbar mellan skjortor). Tips: ta med instickskragen till skjortaffären! Eller leta i befintlig garderob... Dold knäppning är förstås prydligt, men det funkar lika bra med vanlig knäppning, bara den går ända upp i kragen.
 Steg ett är att försiktigt sprätta upp sömmen som fäster kragen i kragståndet några centimeter i vardera kanten. Sprättkniv behövs.
 Sen klipper du bort en snibb av kragen så att den blir vinkelrät mot kragståndet. Hur brett "frimärket", dvs den vita gluggen i kragen fram, skall vara är olika på tycke och smak. Klipp dock av ca 1 cm mindre på vardera sidan än slutresultatet anger, eftersom du skall kunna pilla in ändarna i kragen och sy en söm för att fästa dessa, där nålen sitter på ovanstående bild.

 Samma procedur på andra sidan. Här ses den lilla bortklippta biten från första snibben. Det är alltså inte mycket som behöver tas bort.

 Sist viks hela kragen neråt, utåt, och sys fast smalt mot kragståndet. På denna behövde jag sy av ett litet veck mitt bak eftersom kragen var aningen "utsvängd". (Syns om du förstorar bilden) Mät och kontrollera att instickskragen ryms!

Så har du gjort din egen prästskjorta! Lite strykning och så kan du gå ut i tjänst!
Detta att utgå från vanliga skjortor ger enkelt ett större utbud av färger och material än de klassiska prästskjorteleverantörerna. Kanske ffa för männen, eftersom det inte alltid är tvärenkelt att hitta damblusar med klassiska skjortbluskragar som är tillräckligt höga. Men det går. Jag har bland annat sytt om en gullig kortärmad skjortblus i ljusblått brodyrtyg som jag tror prästen i fråga skulle ha till något sommardop.
Lycka till!

3 kommentarer:

Carina, lurvendesign sa...

Vilken rolig idé att sy en prästskjorta. Inte för att jag behöver någon, men roligt att du kom på att sy en till prästen i familjen. Hör jag någon som behöver en prästskjorta så vet jag vem jag ska tipsa om. Här hemma drar det ihop sig till konfirmationsläsning inom kort.

Annika Winterros sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kajsa Olofsson sa...

Hej!
Tack för tydlig och smart instruktion! Är själv diakon och vi använder samma typ av skjortor (fast gröna)och det är alldeles säkert bra att ibland slippa sy själva skjortan! Jag kommer att testa, men inte idag :-)

Jag vet inte om det underlättar men jag såg att det ibland kan bli ett litet veck i nacken. På en köpt skjorta som jag har är inte sömmen i nederkant på kragen mer än 10 cm från kragspetsen och bakåt (i detta fall fram till oket)sedan är det inte sytt alls utan bara pressat.

/ Kajsa