lördag 16 juli 2016

Islandskofta mitt i sommaren!

 Under sportlovet i Reykjavik köpte jag ett garnpaket och ett tröjmönster. Målet var dock att sticka en kofta, och att få den klar innan nästa sportlov. Men faktum är att den blev klar redan förra veckan! Och den passar och den är skön!
Mönstret visade sig finnas även här.

Jag gjorde dock två förändringar. Dels ville jag ha fickor, dels ville jag alltså ha en kofta. Här följer lite beskrivning på det, som tips om någon annan vill ändra rundstickade tröjmönster till kofta:
 Resårstickningen nertill på bålen stickade jag  inte runt, utan fram och tillbaka, och lade till 10 maskor i vardera sidan, för att förbereda för knäppkanten. När resårstickningen var slut satte jag dessa 10 maskor i vardera sidan på varsin säkerhetsnål och övergick till att sticka runt. Dock lade jag till 4 maskor slätstickning mitt fram, för att ge en "sömnsmån" där koftan kunde klippas upp.
När jag var framme vid lämplig höjd för ficköppning maskade jag av ca 18 maskor på vardera sidan, och lade upp lika många maskor på nästa varv. Detta för att skapa en öppningar där fickorna sedan skulle stickas på slutet. Sen kom jag på att jag egentligen brukar sticka in en tråd på samma sätt som man gör för att lämna öppning för tummar när man sticka tumvantar, men det funkade så här också.

Annars stickade jag som vanligt upp till resårstickningen i halsringningen. Islandströjorna har rundstickade ok, så först stickas bålen, sedan bägge ärmarna, och sist stickas alla delar i hop i oket. I armhålorna är det ett kort parti av maskor som inte stickas med, utan som sen sys i hop, syns här hur maskorna sitter på några säkerhetsnålar.När jag kom upp till halsringningen var det dags att klippa isär koftan. För att maskorna inte skall smita och allt rivas upp sydde jag 4 sömmar på maskin över de 4 extra maskorna mitt fram. Sen klippte jag upp allt i hop mellan de två mittersta sömmarna.

Efter uppklippningen såg det ut så här.

Sen var det dags att sticka knäppkanten, en sida åt gången. Plockade upp de 10 maskorna från säkerhetsnålen+ lade upp ytterligare tre maskor på sidan mot koftan. Dessa tre maskor stickades i slätstickning, och bildar en kant att sy fast över maskinsömmarna och traskanten efter klippningen, så att den inte syns.Övriga maskor på knäppkanten stickas i resårstickning. Knäppkanterna stickas tills de är lika långa som resten av arbetet, sys fast så att maskorna kommer i nivå med maskorna från halsringningen som fortfarande ligger på sin rundsticka. De tre "täckmaskorna"maskas av, och sen stickas resårkanten i halsen, inklusive maskorna från knäppkanten på vardera sidan, som vanligt, men fram och tillbaka och inte runt. Glöm inte att sticka knapphål i den ena knäppkanten, jämt fördelat!Sist sys hela knäppkanten fast dels kant i kant med stickningen minus de extra maskorna för uppklippningen, och dels alltså täckkanten över klippkanten.
Fickorna fotade jag aldrig. Men jag plockade upp maskor i övre kant av öppningarna och stickade slätstickning neråt tills de var lagom stora.  Detta förs sedan över på avigsidan och sys fast, bildar fickpåse. I nederkant plockade jag också upp maskor, stickade resårstickning några centimeter och syr fast uppåt på rätsidan, bildar fickstolpe.
Den som tittat på mönstret ser att jag gjort resåren nertill och i urringningen mörk och inte ljus som på mönstret.. Det var för att knäppkanten fram skulle bli mer diskret än om den varit ljus. Knappar hittade jag hemma. Bottenfärgen på tröjan är så mörkbrun att det inte går att säga om den är brun eller svart. Knapparna var mattsvarta.
 Nöjd! Och varm!

1 kommentar:

Helga sa...

Så himla fin! Framför allt för regnbågsfärgerna :)