lördag 10 september 2016

Premiär för sjalstickning

När jag var på Island i mars köpte jag några nystan Einband, deras entrådiga ullgarn. Det fanns uppstickat till olika spetsplagg som kändes lätta och mjuka. Jag tänkte att jag borde pröva att sticka en sjal.Någon enkel i grovt garn med bara rätstickning har jag gjort förr, men ingen "riktig". Rådgjorde med en god vän som är en synnerligen rutinerad stickare i sjalbranchen och fick tips om denna. Den stickas som en lång spetskant om bara 14-23 maskor, med mönsterrapporter om 12 varv, från vilken man sedan plockar upp maskor och stickar slätstickning. Helt klart ett lämpligt nybörjarprojekt! Det går snabbt att lära sig mönstret och det är enkelt att backa ett varv om man upptäcker att något blivit fel. En riktigt bra nybörjarsjal!
Egentligen är det en blandning av två mönster. Spetskanten kommer härifrån. Ett turkiskt mönster googleöversatt till engelska låter ju inte som någon höjdare, men det funkade bra. Själva sättet att sticka resten av sjalen kommer härifrån, bortsett från att jag valde att sticka slätstickning i stället för rätstickning. Jag använde stickor 3,5. Strumpstickor till spetskanten och rundsticka sen. Det gick åt 58 g garn. Gjorde kanten med 41 uddar. Det kan man variera som man vill, men jag fick rådet att göra kanten minst 2 meter lång.
 För att blocka sjalen inhandlades ett golvpussel på loppis för 20 kr. Mycket praktiskt då det kan byggas i olika former och är lätt att förvara. Det var dock första gången jag blockat något, så det finns säkert förbättringsutrymme även i den konsten. Det var en rolig sjal att sticka. Vi en resa till Riga under sommaren letade jag så andra "sjalgarn". Ytterligare en sjal i samma modell är redan stickad, men ännu ej blockad.

1 kommentar:

Helga sa...

Jättefin! Jag håller på att sticka en babytröja i Einband just nu :)