


Ett sätt att dokumentera diverse Heimlaga saker som jag åstadkommer, för mig själv att lära av och förhoppningsvis för någon annan att inspireras av.
Mönstret kom från denna bok. och modellen heter Visby Tam.Ganska pilligt med många olika garn, och tyvärr blev mössan för stor. Alltså blev den liggande och sedimenterade ner under högar i syrummet. I vinter när jag hittade den körde jag den i tvättmaskin med ett frottébadlakan, tänkte att det skulle ge en bra bearbetning för att få till lagom krympning. Och krympningen blev okej, men tyvärr luddade badlakanet av sig så att det blev små korn på ytan i garnet.
Tips om hur man sträcker en basker fanns i boken, en skål + en tallrik, det hade jag inte klurat ut själv. Foder i sweatshirttyg. Jag blev inte nöjd med slutresultatet, men L tog i alla fall hand om mössan, och jag får se det som en övning. Återstår att se om det blir något mer mönsterstickat av det växtfärgade garnet. Och jag ska inte försöka filta i maskin med frottéhanddukar igen!
Någon kappa har jag aldrig sytt tidigare och den här var en riktig utmaning! Många olika delar som inte satt i hop på ett alldeles självklart sätt. Dessutom fodrad, så det var nästan lika många foder delar som de i ylletyg. Ibland fick jag vända och vrida och fundera hur olika delar skulle passa mot varandra, lite som att bygga ett 3D-pussel.
Fodrade med ett tunt kviltat, vadderat tyg. Damkappor brukar inte ha innerfickor, men sånt kan man ju ändra om man syr själv. Så den här fick en påsydd ( på fodret) ficka med blixtlås på en sida, och en infälld blixtlåsficka mellan infodringen med ylletyg och fodertyget på andra sidan.
Knappar fick L välja ur mitt stora , bara delvis sorterade knapplager. Knäppningen bestod i orginalet av tre stora knappar. Jag smög också in ett stort gammeldags tryckknäppe, sådana man syr fast, ovan och nedanför knapparna för möjligheten att stänga till lite bättre om det är kallt och blåsigt. Infodringen skulle egentligen stärkas med påstrykbart mellanlägg, men det hade jag missuppfattat vid tillklippningen och klippt ut delen i fodertyget också. Och eftersom det var svårt att få mellanlägget att fästa på ficklocken, som är förhållandevis små, så behöll jag fodret i stället för mellanlägg på infodringen. Men det innebar att det blev rejält tjockt lager att sy knapphålen igenom. De blev hyfsat snygga på rätsidan, men på avigsidan fick jag sy fast passpoaltyget för hand.
Lilla V kom på morfars kalas i klädd en klänning i sjömansmodell men sydd i pastellfärger. Klänningen syddes till hennes mamma. På bilden nedan är P ca 1 år, på bilden till vänster är V nästan 2. Ytterligare en dokumenterad användare är syster/moster G 1½ år här. Rätt roligt att samma plagg används igen!
Ett mycket trevligt mönster att sticka, inte en endaste liten söm behövdes för montering, bara att sy i kanpparna.
Tanken var att sy en första väst till julklapp, men den blev inte klar förrän i januari. Mönstret ritades av en befintlig passande väst. Dock lade jag nog till bredare sömnsmån än vad jag verkligen använde, så västen kom att sitta lite löst. I ryggen finns dock tamp och spänne så att det går att spänna åt vidden om man önskar.
Det mörkgröna tyget hittat i hyllan hemma, jag gissar på en blandning av ull och polyester? Fodret smalrandigt i grönt och vitt, bomull.
Nu får jag leta gamla spännen på loppisar i fall det blir fler västar sydda.