torsdag 28 januari 2016

Den blev för stor

Dotter L går nästan jämt klädd i kjol, ofta långa "fladdriga" sådana. Vintertid är jag ju rädd att hon skall frysa-även om hon är myndig...Alltså sydde jag en kjol av ett svart ylletyg som fanns hemma, Modellen tog jag från en annan svart kjol i tunnt bomullstyg som hon brukar använda. Blixtlås i sidan. Dubbelt ylletyg i den översta våden, de båda nedre fodrade med ett blankt nätliknade fodertyg av den sort som brukar finas i friluftskläder. Pynt i form av rester av två olika spetsar.
Men det visade sig att kjolen var för stor. Även orginalet, den jag ritade av, är tydligen för stor., men det tyget är så lätt att kjolen inte dras ned på samma sätt.
Jag har erbjudit mig att sy om den, men ännu har den inte dykt upp i syrummet, så vi får väl se om och när det blir av.

onsdag 20 januari 2016

December-sockor

















Ett 150 g nystan Novitas 7-bröder Polkka (det självrandande) räcker i kombination med enfärgat garn till 2 par vuxensockor. Först stickar jag paret som även har randig fot. Sedan delar jag upp det som är kvar av garnet i två så lika stora nystan som möjligt med hjälp av en digital hushållsvåg, och så stickar jag det så långt det räcker i skaften på nästa par. Då kan jag sticka två par på raken utan att behöva gå ner i källaren och välja nytt garn. Som om det nu vore jobbigt...

lördag 16 januari 2016

Till en tomtenisse

Kvällen innan julafton insåg jag att någon present till tomten inte var fixad. Utan närmare planering syddes därför en tröja till tomtens lilla nisse. Jag hann inte få information om aktuell storlek förrän tröjan var klar. så den har nog lite tillväxtutrymme. Men bättre det än att den är för liten.

onsdag 13 januari 2016

Far och son matchning



När barnens julklappskläder var sydda såg jag att jag nog kunde hinna med en tröja åt maken också. Grått och vinrött ur samma tyger som sonens kläder, så de blev ju fint matchade!
I bakgrunden skymtar denna juls pepparkaksbygge, en rejält stor borg, som i dag på Tjugondag Knut har börjat ätas upp. Inte varje dag jag äter en hel borgvägg till kaffet...Borgen byggdes som ett samarbetsprojekt mellan döttrarna G och P.

söndag 10 januari 2016

Snögubbe


M fick en ny omgång med mjukiskläder bestående av två par byxor och två tröjor. De han fick i 10 -årspresent för 1½ år sedan i grått och lila är tämligen urtvättade och urvuxna vid det här laget, men används ändå... Nu blev det vinrött, grått och naturvitt + lite svarta detaljer. Ett broderi från symaskinens baslager i form av en applicerad snögubbe. Den varianten, med applikation som del av broderi, har jag aldrig prövat förr. Fattade inte riktigt ordningen, men det blev acceptabelt.

torsdag 7 januari 2016

Långkalsonger

















...behövs det hela vintrarna här, men definitivt i dag med -27 grader ute. Första riktigt kalla perioden denna vinter. Dessa syddes till M och G i november och dök upp i någon julklapp.

tisdag 5 januari 2016

En liten start på året

Första inlägget är inget stort projekt. Dotter G önskade sig mjuka skridskoskydd. Dessa används på skridskorna vid transport för att skenorna inte skall rosta av fukt i de hårda skydden som används mellan omklädningsrum och is, och för att skydda skorna och väska från skärskador.
Lämpligt projekt för små restbitar. Yttertyg i teddy, foder i velour.